(Ne)známé

I minerály a drahé kameny mají svou přehlídku

15. 04. 2019

Víkend před Velikonocemi se konala v Oslavanech mezinárodní výstava minerálů a drahých kamenů. Přes padesát sběratelů a vystavovatelů se sjelo do Hornického domu, aby se pochlubili svými sbírkami. Obdivovalo je na dvanáct set lidí.

„Nejdražším kouskem byl turmalín, jehož cena dosahuje kolem osmdesáti tisíc korun,“ prozradil vedoucí hornické sekce Vlastivědného spolku Rosicko-Oslavansko Petr Kubínský. Mezi vystavovateli byl i Miroslav Werner z Náměště nad Oslavou, který se tomuto koníčku věnuje přes čtyřicet let. „Vysočina je velmi bohatá na minerály a jezdí sem hodně zahraničních sběratelů,“ potvrzuje sběratel. Přes zimu studuje literaturu, radí se s profesionály, vyměňuje si zkušenosti s ostatními. Jeho zásadou je: Přes zimu studovat v létě chodit. Tedy do přírody a pátrat. „Koníček to není náročný, potřebujete dobré boty a oči,“ říká s úsměvem.

Pro okolí Oslavan jsou typické zkameněliny, tedy otisky přesliček a kapradin. „Ale také acháty a vltavíny se u nás vyskytovaly,“ potvrzuje Petr Kubínský. Víkendová výstava se konala v Oslavanech už po desáté a patří mezi ty nejvýznamnější v České republice. U zrodu stál nadšený sběratel minerálů a současný starosta Oslavan Vít Aldorf. Stálá expozice místních minerálů a drahých kamenů je už dvacet let k vidění v Muzeu hornictví a energetiky, které se nachází na oslavanském zámku.

Eva Fruhwirtová

 

Fotogalerie