Z regionu

Hubertova jízda ve Vémyslicích

28. 10. 2018

Ladislav Procházka bydlí s manželkou, dětmi a osmi koni ve Vémyslicích. Už po desáté pořádá poslední víkend v říjnu Hubertovu jízdu.

„Je to ukončení jezdecké sezóny, takže každá stáj, která se věnuje sportu, tak na počest svatého Huberta pořádá právě Hubertovy jízdy,“ vysvětluje Ladislav a za uzdu drží svého černého koně, plemenného hřebce, Vazana.

Péče o osm koní není práce na chviličku, v tomto počtu je to pro jednoho člověka práce na celý den. Zvlášť v tomto případě platí, že to opravdu velký koníček. Vémyslická Hubertova jízda má už tradici. Sjíždějí se na ni koně i povozy a kočáry ze širokého okolí. „Jsou tu od Jevišovic i z Krumlova, všichni jsou to kamarádi z branže.“ Krátce po desáté hodině vyrazila jízda od vémyslického koupaliště k obci. „Máme pět luk a na nich připraveny překážky. Sedlové koně si zaskáčou, ostatní postojí, popovídají a jedeme dál.“ Podívána to je krásná. A nemusí zůstat jen u koukání. Zájemci si mohou přisednout na kočáry. Neodradilo je ani mrholivé podzimní počasí.

VIDEO

 

Eva Fruhwirtová