Z regionu

Horácko. Mikroregion, který má prostě vše

21. 07. 2021

I na koronavirové pandemii lze občas objevit něco pozitivního – třeba skutečnost, že turisté už tolik nemíří na dovolenou do zahraničí, kam je cesta stále ještě poněkud komplikovaná, ale více objevují krásy českých luhů a hájů. A nemusejí to být ani důvěrně známé Krkonoše či Šumava. Na mapě České republiky lze i nadále nacházet oblasti, které jsou pro mnohé terra incognita, a přitom mají co nabídnout. Jednou z nich je i naše Horácko.

To se historicky nachází ve východní části Českomoravské vrchoviny, přibližně mezi Jihlavou, Tišnovem, Žďárem nad Sázavou a Moravskými Budějovicemi. Mikroregion stejného jména, kam vás nyní pozveme, je trochu menší, přesto se svými více než 30 členskými obcemi a městysi patří mezi největší v zemi. Rozkládá se mezi Tasovem na Žďársku až po Dalešice u Dalešické přehrady na Třebíčsku.

Právě Dalešická přehrada, které se občas velice trefně přezdívá „Horácké moře“, je jednou z nejzajímavějších turistických lokalit „Horácka – ekologického mikroregionu“, jak zní celý název této oblasti. Vodní nádrž patří k největším na Moravě a se svou maximální hloubkou 85,5 metry zaujímá první příčku v republice. Její sto metrů vysoká hráz je nejvyšší v ČR a druhá v Evropě.

Turisté však na přehradu nejezdí kvůli těmto číslům, nýbrž za krásnou čistou vodou a množstvím pláží. Další jsou uchváceni krásnými panoramaty, jimiž se mohou kochat z paluby lodi Horácko, která hladinu přehrady křižuje po celý rok. Vodu z nádrže využívá blízká Jaderná elektrárna Dukovany, která s mikroregionem Horácko úzce spolupracuje a jejíž infocentra, jak v Dukovanech (JE Dukovany), tak i v Dalešicích (PVE Dalešice) nabízí řadu zajímavého vyžití nejen pro vás, ale také pro vaše děti.

Dalším zajímavým turistickým cílem může být Dalešický pivovar, jejž znají snad všichni z filmu Postřižiny. Kdo by si nepamatoval strýce Pepina v podání Jaromíra Hanzlíka, kterak s krásnou Maryškou, kterou si zahrála Magda Vášáryová, šplhá na pivovarský komín? Ten stále strmí nad pivovarským areálem, kde nyní najdete dobrou restauraci, můžete se v něm i ubytovat – a samozřejmě si i prohlédnout, jak se zde pivo vaří.

K poznávání Horácka lze využít turistické trasy a cyklotrasy vedoucí kolem Dalešické přehrady až třeba do nedaleké Třebíče, zapsané na Seznamu UNESCO, nebo protínají celé Horácko až k Tasovu. A odsud je jen několik kilometrů do Velkého Meziříčí, nad kterým se nachází jedna z nejlepších sjezdovek na Vysočině. Ano, i zimní radovánky si na Horácku můžete užít – třeba také ve formě běžkování, protože o sníh tu rozhodně nouze nebývá. Trasy bývají většinou neupravované, ale třeba kolem členské obce Rudíkov se můžete projet i po protahovaném okruhu.

Horácko je tedy mikroregionem se vším všudy. Je jedno, zda jej navštívíte v létě, kdy si budete užívat koupání v Dalešické přehradě, v zimě, kdy jej budete poznávat na běžkách, nebo na jaře či na podzim, kdy je všude plno zeleně, která láká k dlouhým procházkám po zdejších historických i přírodních památkách. Líbit se vám u nás bude vždy. Tak určitě přijeďte.

 

Ing. Ludmila Jelínková, starostka Náramče a předsedkyně mikroregionu Horácko

 

Fotogalerie