(Ne)známé

Historickým městem roku Jihomoravského kraje se staly Ivančice

23. 02. 2020

Město Ivančice se stalo vítězem regionálního kola soutěž Historické město roku 2020. Postupuje tak do kola celostátního, kde se utká o titul s dalšími městy.

„Komise ocenila objem peněz, které dáváme do regenerace památkových staveb a prostranství a také počet obnovovaných objektů. Velmi se jim líbily naše snahy o zpřístupňování historicky hodnotných míst a také naše nápady na rozšíření památkového fondu,“ popsal starosta Ivančic Milan Buček.

Městskou památkovou zónu tvoří historické centrum a zbytky středověkých hradeb. K nejvýznamnějším památkám, které se nacházejí v centru, patří gotický chrám s věží, památník Alfonse Muchy, který je umístěn v bývalé gotické radnici, a další měšťanské domy s dochovanými prvky z období renesance, baroka a secese. V loňském roce se vedení města zaměřilo na obnovu památek i celého prostoru náměstí. Po celý rok se pracuje také na rekonstrukci Besedního domu, který od počátku sloužil ke kulturním a společenským účelům.

Nově otevřená věž láká turisty
V loňském roce mohla poprvé veřejnost vyšlápnout 140 schodů na věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ivančících. Ve výšce třiceti metrů se nachází ochoz, ze kterého je krásný výhled na město i okolí.  Kdyby stavby mohly promlouvat, tak by nám ivančická věž pověděla příběhy už od 13. století. Více informací se zájemci dozvědí v Kulturním informačním centru Ivančice a průvodci jim také umožní výstup na věž.

Plánuje se rekonstrukce synagogy. Bude v ní knihovna
Židovská synagoga je už několik let v majetku města. Její střecha prošla kompletní opravou a byly spraveny praskliny ve zdech a celkově došlo k zajištění budovy. „Máme hotový projekt i stavební povolení na rekonstrukci. Chceme synagoze vrátit původní podobu včetně obnovení ženského schodiště,“ popisuje místostarosta Roman Sládek. Bude sem přesunuta knihovna, která je nyní v nevyhovujících prostorách mateřské školy. Židovská obec s tímto záměrem souhlasí. Předpokládané investice 40-50 milionů korun budou hrazeny z velké části z norských fondů.

Židovský hřbitov je kompletně opravený
Každoročně město také přispívá na údržbu a opravy židovského hřbitova. Návštěvníci se mohou na hřbitov přijít podívat a mohou také navštívit opravenou obřadní síň, ve které je minimuzeum připomínající ivančickou židovskou komunitu.