Z regionu

Hasičské muzeum v Jiřicích

07. 12. 2012

Jen málokdo by hledal ve vesničce s šedesáti obyvateli nějaké muzeum. Obec Jiřice u Moravských Budějovic je raritou, může se pochlubit jediným hasičským muzeem na jižní Moravě s více než 3500 exponáty.

 „Muzeum jsem založil, aby byly zachovány veškeré dokumenty o požární ochraně a o jejím vývoji od samotného počátku, to je od roku 1864, kdy byl založen první dobrovolný hasičský sbor ve Velvarech u Kladna,“ začal svoje povídání pan František Vybíral, zakladatel muzea v Jiřicích u Moravských Budějovic.

Sbírat předměty do hasičského muzea začal pan Vybíral, starosta hasičů a bývalý starosta obce Jiřice, již mnohem dříve, a to v roce 1980.  „Svoji sbírku jsem měl nejdříve doma, když se konala někde hasičská soutěž nebo výstava, jezdil jsem s exponáty po okolí a vystavoval je. Předměty do své sbírky jsem sháněl v místech, kde jsem vystavoval, ale i v blízkém okolí a také za hranicemi. Když jsem dostal třeba staré obleky, donesl jsem je do čistírny a pak je dával dohromady. Ale nebyly to jen obleky, které jsem dával do původního stavu,“ zavzpomínal na své začátky pan Vybíral. Sbírka se však začala rozšiřovat a nezůstalo jen u sbírání hasičských uniforem a přileb, ale začali přibývat i předměty větších rozměrů. Léta panu Vybíralovi přibývala, a proto se rozhodl v roce 2001 svoji sbírku zpřístupnit širší veřejnosti – otevřít muzeum. Celý měsíc od rána do večera chodil se svou manželkou budovat muzeum, které je umístěno v bývalé selské usedlosti. Dnes by nikdo nepoznal, že se v místech, kde jsou vystaveny zajímavé hasičské exponáty, dříve chovaly krávy. Ve vitrínách, které pan Vybíral sám vyráběl, můžeme vidět hasičské přilby, vycházkové a pracovní uniformy nejen českých hasičů, odznaky, vyznamenání, různá ocenění, hasičské sekyrky a další pomůcky, které jsou pro hasiče nezbytné. Nechybí ani koněspřežné stříkačky, staré ruční hasicí přístroje.

Je potřeba myslet také na budoucnost

„V muzeum jsem měl opravdu velké sběratelské vzácnosti, a to hasičské přilby, ty ale někdo při vloupání do muzea ukradl,“ řekl posmutněle sběratel. Pan Vybíral tak přišel o osmnáct přileb z let 1867 -1945. O lásce pana Vybírala k hasičům hovoří i skutečnost, že v roce 2007, kdy byl u hasičů 50 let, věnoval svoji sbírku, která je v muzeu, místnímu hasičskému sboru. V případě, že by hasičský sbor zanikl a s ním i muzeum, musely by se všechny věci ze sbírky pana Vybírala předat do hasičského centra v Přibyslavi.

„Na exponáty, které máme zapůjčené, máme vystavené smlouvy a v případě zániku by museli být vráceny majiteli, poznamenal pan Vybíral, který má v muzeu svůj koutek, zde má vystavené všechny předměty, které se váží k jeho činnosti u hasičů od roku 1957, kdy se stal jejich členem. Sbor dobrovolných hasičů v Jiřicích byl založen v roce 1927, v současné době má však jen dvanáct členů.

„Hasičské muzeum navštíví ročně okolo 200 osob, mezi nimiž nechybí ani návštěvníci ze zahraničí. Je otevřené kterýkoliv den, ale musíte se dopředu telefonicky domluvit, protože stálý provoz v něm není zajištěn,“ rozloučil se pan Vybíral.

 

Text a foto Alena Hostašová