(Ne)známé

Hana Šmikmátorová maluje kraslice s horáckými motivy

02. 04. 2023

S příchodem jara se blíží také Velikonoce. Kromě pomlázky patří k těmto svátkům kraslice. Hana Šmikmátorová je malířka horáckých kraslic, rodačka z Jihlavy. Je nositelkou titulu Mistryně lidové umělecké tvorby kraslic a také Mistryní tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina.

Co je to za techniku, kterou používáte?

Je to vosková batika, na vajíčko maluji včelím voskem. Používám redispero. Pro tuto techniku jsou zapotřebí jen bílá vajíčka. Když mám na vajíčku vše, co chci, aby bylo bílé, tak ho vložím do žluté barvy. Poté vytáhnu a pokračuji v malování. Maluji na plná vajíčka, vyfouknu je, až když jsou namalovaná. Nad lihovým kahanem vajíčko nahřeji a hadříkem pak setřu vosk. Tím vystoupí dekor, který je různobarevný podle toho, jak jsem postupně malovala.

Jaké motivy nejčastěji malujete?

Zaměřuji se na horácké motivy, jsou to stromečky, srdíčka, věnečky, symboly rodícího se nového života. Krásná je cestička zamilovaných – to jsou srdíčka propojená větvičkou s lístečky, je to cesta od srdce k srdci. Věnuji se i figurální malbě postav, které jsou oblečené v telečském nebo pajerském kroji.

Kdo vás naučil malovat kraslice? Jak jste se vlastně stala malérečkou?

Učil mě sám pan Vratislav Bělík, národopisec, spisovatel, kterému vděčíme za uchování horáckých zvyků, krojů, výšivek a motivů spojených s Horáckem a Podhoráckem. Pocházel od vás z Rouchovan. V Jihlavě jsem zpívala a tančila ve folklorním souboru Vysočan, který spolupracoval s Třebíčanem. Tenkrát náš vedoucí Milan Brtník pozval Vratislava Bělíka a udělali pro členy Vysočanu kurz. Mně bylo osmnáct, a tak jsem se do malování kraslic zamilovala, že mi to zůstalo. Používám řadu jeho motivů. On sám kraslice maloval a pro mě zůstává tím nejlepším. Mám od něj kraslici, kde namaloval žitné pole, klásky. A když to vajíčko otáčíte, je to, jako když do nich fouká vítr.

Kde můžeme vaše kraslice vidět? A třeba se inspirovat?

V muzeu v Novém Městě na Moravě až do 23. dubna. Ve svých sbírkách je mají i další muzea na Vysočině, v Brně a jsou i součástí soukromých sbírek.

Máte v rodině pokračovatele v malování kraslic?

Máme dva syny, jeden je fotograf, druhý zpěvák. V mých šlépějích sice nejdou, ale když jeden z nich zveřejnil vajíčko, které sám maloval, tak měl velké ohlasy.

Eva Fruhwirtová

Fotogalerie