19. 12. 2012

Náklady na výstavbu jaderné elektrárny Flamanville-3 se zvýšily o dvě miliardy na celkovou hodnotu osm a půl miliard EUR. Za navýšení ceny mohou složité inženýrské studie a změny vyvolané novými požadavky po Fukušimě.

Společnost EDF Energy vydala 3. prosince zprávu, ve které sděluje, že náklady na výstavbu reaktoru budou vyšší, než předpokládalo hodnocení z června roku 2011. Podle vyjádření společnosti je na vině hned několik příčin. Jedná se o první stavbu jaderné elektrárny III. generace svého druhu – v posledních patnácti letech se nestavěla žádná podobně náročná stavba – což znamenalo přeprojektování reaktoru a nové inženýrské studie. Do nich bylo třeba zahrnout i změny vyvolané novými požadavky po Fukušimě.

EDF Energy připravuje stavbu stejného reaktoru i v lokalitě JE Hinkley Point v Anglii. V odhadované ceně projektu, který předložili vládě Velké Británii, jsou již všechny tyto náklady zahrnuty. Přesto je nižší. Přispívají tomu specifické podmínky v tamní lokalitě, již provedené inženýrské práce a jiná cena pracovní síly.

Výstavba Flamanville-3 byla zahájena v roce 2006 a původní plánovaný termín spuštění byl rok 2012. K prosinci 2012 je dokončeno devadesát tři procent stavebních prací a šestatřicet procent mechanických a elektro prací. Termín uvedení do komerčního provozu se tak posouvá na rok 2016.