Z regionu

Festival Petra Dvorského odstartoval hvězdným hostem

06. 08. 2012

Letošní ročník festivalu Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou, který se koná s podporou Skupiny ČEZ, zahájil opravdu vzácný host. Byla jím Dame Kriti Te Kanawa, jejíž jméno mají příznivci opery zařazeno na ty nejvyšší příčky interpretačního umění i popularity.

Význam jejího vystoupení v Jaroměřicích je o to větší, že se jedná o její první koncert svého druhu v České republice.Tato novozélandská sopranistka se do všeobecného povědomí asi nevíce zapsala svým vystoupením na královské svatbě prince Charlese s Dianou Spencer. V rozhovoru, který paní Te Kanawa poskytla pro pořádající agenturu festivalu, sdělila, jaká byla tehdy její reakce na telefonát agenta: „Ale já žádného Charlese neznám.“ Naštěstí se nedorozumění vyřešilo a možná právě od té doby vnímá Anglii jako svůj druhý domov.

A čemu se Kiri Te Kanawa věnuje kromě zpěvu? Jednak chodí velmi ráda na ryby, které jsou současně jejím oblíbeným jídlem, ale hlavně se věnuje své nadaci. Jejím prostřednictvím sleduje mladé talenty, dává mistrovské kurzy. „Mám pocit, že moje vlastní kariéra mě zavazuje vrátit nějaké úsilí zpět formou pomoci těm mladým zpěvákům, kteří mají šanci stát se budoucností vážné hudby,“ říká Kiri Te Kanawa.

Fotogalerie