11. 06. 2014

Skupině ČEZ hrozí už druhý rok po sobě odebrání licence na poskytování elektrické energie na bulharském území. V úvodu června však českou firmu podpořila asociace Eureletric, která hájí zájmy elektrárenského průmyslu v Evropské unii.

Bulharsko už delší dobu trpí politickou nestabilitou, kterou do značné míry rozněcují i vysoké ceny elektřiny. Naposledy kvůli nim vyšli Bulhaři do ulic na začátku letošního roku. Státní regulační komise balkánské republiky proto zahájila se zahraničními distributory elektrické energie řízení o odebrání licence.

Bulharské úřady si od tohoto kroku, který podle právníků pravděpodobně odporuje evropskému právu, slibují snížení ceny elektřiny pro konečné spotřebitele. Podle energetických expertů však toto populistické opatření může vést naopak k prudkému nárůstu cen energií.

Skupina ČEZ podobně jako všechny ostatní zahraniční společnosti, kterým odebrání licence hrozí, považuje řízení za zcela protiprávní. Česká společnost tak pochopitelně také odmítá zaplatit údajný dluh státní energetické společnosti, jenž byl oficiálním důvodem k zahájení správního řízení.

V úvodu června se však zástupcům Skupiny ČEZ dostalo zastání od asociace evropských energetických společností Eureletric, která na celou problematiku upozornila generální ředitelství Evropské komise pro energetiku, jež se zavázalo celou kauzu důkladně prošetřit.

Zástupci Eureletricu i někteří představitelé evropských úřadů se však shodují na tom, že politicky motivovaná opatření bulharských úřadů jsou zcela v rozporu s jednotnou evropskou legislativou. I proto je relativně pravděpodobné, že ČEZ licenci na poskytování elektrické energie v Bulharsku uhájí.