Z elektrárny

Eurest: Některé suroviny máme od místních dodavatelů

07. 04. 2014

Radomír Uhlíř je vedoucím Eurestu, firmy, která v elektrárně zajišťuje veškerou přípravu jídel. Zastavila jsem se za ním položit mu několik otázek.

Kolik v Eurestu na elektrárně pracuje zaměstnanců?

V kuchyni máme čtyřicet tři zaměstnanců, kteří musí připravit obědy i večeře během každého ze tří set šedesáti pěti dní v roce, v pracovní dny také snídaně.  Nepracují však všichni zároveň. Nejvíce pracovníků přichází na dopolední směnu, ostatní se pak rovnoměrně dělí o povinnosti během dalších částí dne. V pěti bufetech, z toho jeden v nepřetržitém provozu, pracuje dalších sedmnáct pracovnic.

Jsou mezi vašimi zaměstnanci pouze kuchaři nebo se zde uplatňují i osoby s jiným zaměřením?

Samozřejmě, že tady nejsou jenom kuchaři. Velmi důležitými členy našeho týmu jsou například skladnice, které obstarávají objednávání a dodávku zboží do kuchyně, a neobejdeme se ani bez pomocných kuchyňských sil. Mimo to musíme zmínit skupinu pracovníků, kteří připravují širokou škálu pokrmů studené kuchyně, jimiž pak zásobujeme všech pět zdejších bufetů. V bufetech nesmíme zapomenout také na prodavačky, které se zde starají o naše zákazníky, v bufetu PB II

často i v době, kdy je jídelna uzavřená, což je například v noci.

Takže ve vaší kuchyni se připravuje veškerá strava, která se následně prodává v bufetech a servíruje v jídelně?

Ano, je tomu tak. Kromě studených a teplých pokrmů, o kterých jsem se už zmínil, připravujeme také v naší cukrárně nejrůznější cukrářské výrobky, o něž je mezi našimi zákazníky také velký zájem. 

Doslechla jsem se, že například brambory dovážíte zásadně od regionálních zemědělců. Je to pravda?

Ano, je to tak. Brambory máme skutečně od zemědělců z Opatova. Dodávají nám je třikrát týdně a víme, že jsou dodávány bez jakýchkoli konzervačních látek.

Máte ještě další dodavatele potravin z regionu?

Ano, například maso odebíráme od zemědělců z Měřína, uzeniny z Krahulčí, nápoje pak

 z třebíčské firmy ZON. Ale všechno bohužel od místních dodavatelů být nemůže, protože jsme vázáni přísnými pravidly, která nás zavazují k nákupu potravin pouze od prověřených dodavatelů plňujících náročná kvalitativní a hygienická  kriteria.

Všechno, co se dováží do elektrárny, je podrobováno velmi přísné kontrole. Jak je to s potravinami?

Podobně jako jakékoli jiné zboží, které do areálu směřuje, jsou i potraviny u vstupu do areálu kontrolovány zaměstnanci bezpečnostní agentury. Důležité je, že do areálu se nesmí dostat žádný alkohol, takže se s našimi dodavateli domlouváme, aby na toto pravidlo nezapomněli. Občas se může stát, že naši zásobovatelé musí před branou elektrárny na kontrolu čekat, ale s tím se zkrátka při obsluze takovéhoto zařízení musí počítat.