15. 07. 2014

Ruská státní společnost Rosatom na nedávném veletrhu Atomexpo představila svou ambiciózní vizi, podle níž by elektřina, vyprodukovaná v jaderných elektrárnách, mohla už brzy zlevnit o více než deset procent.

Současná globální energetická situace naznačuje, že získávání většího množství elektrické energie v tepelných elektrárnách není s ohledem na katastrofální stav životního prostředí už déle možné. Elektřinu vyrobenou v těchto zařízeních dokáží v současnosti efektivně nahradit pouze jaderné elektrárny. Cena jimi vyrobených energií je však relativně vysoká.

Přestože samotný provoz jaderných elektráren je velice levný, náklady na jejich výstavbu a zabezpečení jsou stále značné. Podle generálního ředitele ruské státní firmy Rosatom Sergeje Kirijenka však bude už v nejbližších letech možné lépe předpovědět pohyb cen elektřiny i v dlouhodobější perspektivě, což otevře cestu vyšším a častějším investicím. Právě vysoké náklady na výstavbu a nejistý vývoj cen energií jsou v současnosti hlavními důvody, proč se investoři do podpory jaderné energetiky příliš nehrnou.

Sergej Kirijenko dále upozornil, že při budování elektráren jsou často využívány neefektivní, zastaralé a zbytečně nákladné postupy, které jejich výstavbu zdržují mnohdy i celé roky. V případě optimalizace stavebních a výrobních metod by podle šéfa ruské státní společnosti cena jedné kilowatthodiny energie vyrobené z jádra mohla klesnout až o patnáct procent.

Zlevnění výstavby jaderných elektráren by mohlo spolu s výraznějšími finančními injekcemi od investorů vést ke značnému nárůstu množství těchto zařízení ve všech částech světa. Podle Kirijenka v současnosti tento vývoj naznačuje fakt, že jaderné elektrárny už nejsou pouze doménou Evropy a Spojených států, ale že jejich počet výrazně narůstá také v mnoha asijských zemích.