Studenti

Energetická show britského vědce Londesborougha v Třebíči

10. 03. 2012

V úterý 21. února se studenti třebíčského gymnázia a střední průmyslové školy zúčastnili přednáškové show britského vědce Michaela Londesborougha.

„Snažím se vždy studenty seznámit s využitelnými zdroji energie v duchu dnešní moderní doby. Pomocí jednoduchých experimentů jim ukazuji, v čem všem se energie skrývá a jak by ji bylo možné někdy v budoucnu využít. Pokaždé chci, aby odešli  z přednášky s celkovým přehledem o tom, co se může v budoucnu stát realitou. Obvykle se ještě jedná o aktivity, které stojí někde na počátku a než budou dotaženy do uspokojivého konce, budou vyžadovat hodně práce. Ale  je úlohou právě  této mladé generace, aby spoustu věcí dořešila, případně aby je předala k dotažení generaci další," přibližuje Michael Londesborough.

Jeho přednášky vychází ze seriálu Futuremotion, který vznikl za podpory Skupiny ČEZ a který odvysílala Česká televize. Studenti se tak během hodinového vyprávění, doplněného o několik zajímavých experimentů, dozvěděli vše podstatné o takzvané chytré síti pro domácnosti, kterou nyní ČEZ vytváří ve Vrchlabí. „Málokdo asi ví, že palivo do reaktorů je neškodné, a to, co z něj zbude, pak dovedeme bezpečně uložit tak, aby nám neškodilo. Z pěti gramů paliva lze přitom vyrobit stejné množství energie, jako ze zhruba půl tuny uhlí.  A jednou z nejcennějších surovin, která v sobě skrývá obrovské množství uložené energie, je biomasa," vysvětlil britský vědec během svých přednášek v plynulé češtině.  

 

Je důležité mít zdroje energie vždy po ruce

Pro udržitelnou budoucnost je podle něj velice důležité mít takové zdroje energie, které jsou kdykoliv po ruce. Proto je nutné umět energii efektivně uchovávat a vyrovnat tak poptávku s nabídkou. Vývoj levnější výkonné baterie s větší kapacitou a delší životností například umožní rychlý rozvoj elektromobility. Navíc uložená energie v bateriích umožní vyrovnat výkyvy v síti. Dobře fungující již nyní jsou přečerpávající vodní elektrárny. Když je zapotřebí vyrobit elektrickou energii, přečerpá se voda do horní nádrže a spustí se dolů přes turbínu, která vyrobí elektřinu.

„Další možností je vodík. Ten si můžete dokonce získat sami doma pomocí elektrolýzy. Elektrický proud rozloží vodu na vodík a kyslík, vodík pak můžeme stlačit, jímat a uchovávat pro pozdější využití, třeba pro hybridní automobily. I  elektřinu vyrobenou z větru můžeme uložit. Levná elektřina vyrobená mimo špičku stlačuje vzduch do podzemních nádrží, odkud je později hnán do plynové turbíny. Lze uložit i energii ze slunce, které dokáže přes den roztavit sůl na teplotu až 600 stupňů Celsia. V noci se toto teplo použije na vytvoření vodní páry, která pohání turbíny a ty vyrábějí elektrickou energii," vysvětlil studentům Michael Londesborough během přednášky o možnosti efektivních akumulací energie.

Fotogalerie