Z elektrárny

Energetici z Dukovan vysadili více než 1 000 sazenic letních dubů v odlesněné a vysychající lokalitě Heraltice na Vysočině

24. 10. 2022

V pátek 21. října brzy ráno odhodlaně nastoupili dukovanští pracovníci a vysadili na 1 000 sazenic letních dubů v lokalitě Heraltice. Opakovaně se vrátili na toto místo z důvodu důležité vodohospodářské funkce lesů v této oblasti na Vysočině.

Již potřetí se dukovanští energetici vydali sázet stromy do lokality Heraltice na Vysočině. Výsadba v ochranném pásmu vodního zdroje Heraltice vždy probíhá za dohledu odborníků pro správnou obnovu lesa. Základním cílem je tvorba smíšených porostů se zastoupením širokého spektra dřevin plnících očekávané funkce lesa.

„Aby bylo docíleno co největší stability, snažíme se vysazovat široké spektrum lesních dřevin. Dnes jsme vysazovali s dukovanským pracovníky letní duby, které nejvíce zadržují vodu v půdě. Postupně se do této lokality dosazují další stromy a tím docílíme pestré druhové skladby, tak aby byl les odolnější zdejším klimatickým podmínkám a další generace nemusely čelit žádným kalamitám,“ říká místní revírník David Horký. „Energetici z Dukovan jsou už známí svým odhodláním zabrat v práci a udělat ji pečlivě. Jsou pro naše lesy přínosem,“ dodává David Horký.

Dobrovolnické dny organizuje Skupina ČEZ pro své zaměstnance dlouhodobě. Každoročně se jich účastní stovky zaměstnanců napříč všem profesím, které lze v elektrárně najít.

Je mi líto pohledu na vykácené planiny způsobené suchem a následně kůrovcem. Obnova lesa je důležitá z důvodu zadržování vody, zachování přirozené biodiverzity, vyrovnání bilance kyslíku a oxidu uhličitého. Oblast Heraltic, kde se les vysazuje, má také velký vodohospodářský význam, kdy je odtud zásobována část Třebíče pitnou vodou,“ řekl k vysazování stromů Jan Šindelář, specialista vibračních diagnostik JE Dukovany.

Vysazovat stromy pomáhá již 11 let také Nadace ČEZ. Za tu dobu pomohla vysadit 113 000 stromů do volné krajiny. Jen v letošním roce to bylo v rámci grantu Stromy celkem 69 projektů napříč republikou, což je třetí nejvyšší počet od spuštění programu v roce 2011. Výsadba nových alejí, větrolamů či obecních sadů probíhá právě nyní, během října a listopadu. Českou republiku tak bude krášlit a ozdravovat už 113 066 stromů a jiných dřevin s pomyslnou oranžovou visačkou.

"V rámci grantu Stromy mohou o příspěvek až 150 000 korun kromě obcí žádat i různé neziskové organizace, spolky či školy. Ačkoliv aleje a stromořadí stále mezi žádostmi převažují, objevují se i projekty na revitalizaci parků, zastínění dětských hřišť a odpočinkových míst, zakládají se arboreta či obnovují bývalé obecní sady," doplnil tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. Více na www.nadacecez.cz

Fotogalerie