Z elektrárny

Energetici vykoupili během dvou hodin všechny přivezené koláče a podpořili tak činnost hospice

05. 10. 2023

Na 400 koláčků přivezly ve středu 4. října pracovnice charity v rámci sbírkové akce, která se odehrála v JE Dukovany i na dalších místech na Třebíčsku. Zaměstnanci dobrovolným finančním příspěvkem za koláček podpořili činnost Domácího hospice sv. Zdislavy, který je součástí Oblastní charity Třebíč a účastní se této akce spolu s dalšími oblastními charitami, které spadají pod Diecézní charitu Brno.

Termín sbírkové akce Koláč pro hospic je tradiční, a to první středa v měsíci říjnu. Lidé v ulicích, na úřadech i v řadě firem potkávají pracovníky charity i dobrovolníky, kteří nabízí koláč jako odměnu za dobrovolný příspěvek do kasičky. Do Jaderné elektrárny zajíždí pracovníci Oblastní charity Třebíč velmi rádi. Ví, že se tady setkají vždy s ochotnou pomocí. Ne jinak tomu bylo ani dnes.

„Za každou částku jsme velmi vděčni. Hospicové služby totiž nejsou plně hrazeny z veřejných rozpočtů a jejich financování je pro nás složité. Rodiny přitom o tuto důležitou službu projevují rostoucí zájem,“ řekl ředitel Oblastní charity Třebíč Petr Jašek. „Společnost prožívá složité období. Tím víc si vážím každého, kdo je ochoten přispět,“ doplnil Petr Jašek.

Letos by rádi v Domácím hospici sv. Zdislavy v Třebíči koupili z výtěžku pojízdný elektrický zvedák pro imobilní pacienty. Jde o kompenzační pomůcku, která usnadní péči v domácnostech pacientů,“ říká Eva Hanáková, vedoucí mobilního hospice, který působí pod Oblastní charitou Třebíč. Je jediný svého druhu na Třebíčsku. Díky jeho činnosti můžou tři stovky rodin ročně dochovat své blízké v domácím prostředí.

„Jsem rád, že jste mi pomohli dochovat moji mámu doma, díky za vaše potřebné služby,“ říká a zároveň vkládá nemalou částku do kasičky pracovník dodavatelské firmy v dukovanské elektrárně.

Oblastní charita Třebíč připravila pro dnešní den na 6000 koláčků a novinkou byla slaná verze nebo možnost bezhotovostní platby.

Domácí hospic sv. Zdislavy Třebíč poskytuje podporu v péči o pacienty v poslední fázi života, a to přímo v jejich domovech. Hospic funguje v režimu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Nezbytná je součinnost s pečující rodinou. Profesionální tým se skládá z lékařů, sester, pečovatelek, psychologa, sociálních pracovníků a specialisty na spirituální podporu. K dispozici je dobře vybavená půjčovna kompenzačních pomůcek. Hospic rodinám poskytuje psychospirituální podporu i po úmrtí jejich blízkého.

www.domacihospictrebic.cz
www.kolacprohospic.cz

https://www.facebook.com/svZdislavaTrebic/

Fotogalerie