Z elektrárny

Energetici v Dukovanech prošli tajným preventivním cvičením

23. 09. 2019

V pátek odpoledne proběhlo na Jaderné elektrárně Dukovany jedno z tajných cvičení zaměřených na připravenost týmu pohotovostní organizace pro případ neobvyklých mimořádných událostí nebo havárií. Členové týmu si poprvé sami vyzkoušeli montáž i demontáž mobilního havarijního střediska a navázání komunikace prostřednictvím satelitního spojení. Sérii letošních cvičení energetici zakončí v listopadu dvoudenním celoareálovým cvičením.

Když v pátek odpoledne přišla na mobilní telefony členů havarijní odezvy SMS s textem Cvičné svolání POHO, bylo již otázkou několika minut, kdy jim zazvonil telefon s informací, na základě které se odebrali do havarijního štábu Jaderné elektrárny Dukovany. Začalo tak jedno ze čtyř tajných cvičení letošního roku. Velitel štábu po příchodu seznámil všechny členy s náplní cvičení a vydal pokyn k přesunu na místo cvičné montáže mobilního alternativního střediska, jehož úkolem je náhrada pro případ nedostupnosti havarijního střediska umístěného přímo v areálu elektrárny.

 

Mobilní havarijní středisko je vybaveno nafukovacím stanem s klimatizací nebo topením, kancelářskou a výpočetní technikou, ochrannými oděvy, mobilním zdrojem energie, stravou i mobilním sociálním vybavením. Dvacítka členů směny tak měla za úkol zprovoznění tohoto záložního pracoviště a odzkoušení funkčnosti všech komunikačních prostředků včetně satelitního spojení s provozem elektrárny. Vše se vejde do dvou vozíků, které se přepraví za osobními vozidly na potřebné místo.

 

V Jaderné elektrárně Dukovany je do systému řešení neobvyklých událostí zapojeno 85 zaměstnanců, kteří jsou rozděleni do 4 směn. Na závěr každého cvičení energetici vyhodnotí celý průběh a navrhnou případná opatření. Cvičení se pravidelně konají za dozoru a pozorování psychologa, což přispívá k vyšší připravenosti a odolnosti členů štábu proti stresovým situacím, která tato cvičení přináší.

 

Jedním z posledních cvičení letošního roku, plánovaného na druhou polovinu listopadu, bude dvoudenní celoareálové cvičení zaměřené na ověření znalosti postupu a chování všech osob nacházejících se v areálu elektrárny včetně jejich krátkodobého ukrytí.

Fotogalerie