Z elektrárny

Energetici dnes snídali s Pohodičkou

22. 06. 2023

Marek, Katka a Pepík přivezli dnes brzy ráno do Dukovan z terapeutické kavárny Pohodička Náměšť zásobu čerstvě napečených koláčů a dalších sladkých dobrot. Nechyběla kvalitní káva, ani slané pochoutky. Tržba za 3 hodiny prodeje dosáhla částky 22 169 korun.

Kavárnu Pohodička znají v regionu, ale do oblíbeného místa kamenné kavárny v Náměšti nad Oslavou zajíždí často také milovníci dobré kávy z dalekých končin. Pohodička se svým týmem ale také vyjíždí do terénu, jako například dnes za energetiky do Dukovan s napečenými koláči a štrůdly, lahodnými cheesecake nebo klasickou škvarkovou pomazánkou a samozřejmě nechyběla kvalitní káva.

„V elektrárně jsem už po několikáté. Dnes jsem uvařil 46 káv,“ říká pan Josef Novotný, pro kterého je práce za kávovarem běženou součástí pracovního dne v kamenné kavárně v Náměšti nad Oslavou. Brzké ranní vstávání mu prý nevadí.

„Do elektrárny jezdíme rádi, je to naše partnerská organizace, se kterou si vycházíme vzájemně vstříc. Do příprav snídaní se zapojuje mnoho klientů, na místě pak obsluhují a tím se zdokonalují v běžných praktických činnostech,“ říká Marek Klement, zástupce ředitelky Domova bez zámku a vedoucí kavárny Pohodička.

Během několika hodin si přišlo na chutnou a kvalitní snídani téměř dvě stě zaměstnanců elektrárny. Někteří jen narychlo koupí snídani s sebou, jiní si ale na chvíli posedí s kolegy. „Je to příležitost se potkat minimálně jednou za měsíc. Mnohdy vyřešíme více věcí lépe osobně, než mailovou korespondencí,“ říká Milan Veselý z útvaru koordinace odstávek EDU. „Navíc jsem mohl zakoupit bezlepkové produkty pro moji rodinu,“ dodává Milan Veselý.

ČEZ dlouhodobě podporuje neziskové organizace v regionech, a to jak finančně, tak také prostřednictvím svých zaměstnanců. Pravidelně organizuje charitativní sbírkové akce a také trhy chráněných dílen, při kterých organizace nabízí své výrobky. Před pár dny přivezli pracovníci a klienti neziskových organizací do elektrárny své výrobky v rámci tradičních velikonočních trhů. Na měsíc květen plánují energetici tzv. dobrovolnické dny pro podporu organizací ve svém okolí.

„Velmi mě těší, že zaměstnanci ČEZ významně pomáhají všude tam, kde je to možné. Ať už při zmiňovaných charitativních snídaních nebo trzích chráněných dílen, či při vyhlašovaných zaměstnaneckých sbírkách nebo tradičních dobrovolnických dnech,“ říká Kateřina Bohuslavová, ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ. 

Domov bez zámku Náměšť n. Osl. je příspěvkovou organizací Kraje Vysočina, poskytuje služby pro osoby s mentálním postižením: chráněné bydlení, odlehčovací službu domov pro osoby se zdravotním postižením, denní stacionář a sociálně terapeutickou dílnu – kavárnu Pohodička www.domovbezzamku.cz/kavarnapohodicka. Kavárna umožňuje zapojit do pracovního procesu osoby s mentálním postižením, kteří si v běžném provozu trénují obsluhu, přípravu nápojů a drobného jídla, ale také komunikaci se zákazníky. Pohodička má také svou pojízdnou variantu, která vyjíždí se svým stánkem na různé akce. Jednou z nich se právě pro dnešní ráno stala charitativní snídaně v elektrárně Dukovany.

Fotogalerie