Z elektrárny

Elektromobily dobíjí čistou energii z jádra přímo v Dukovanech

19. 06. 2013

Skupina ČEZ zprovoznila 18. června před Informačním centrem Jaderné elektrárny Dukovany první dobíjecí stanici elektromobilů na Vysočině.

Návštěvníci informačního centra se tak na vlastní oči mohou podívat, jak funguje koncept dopravy na elektřinu v podání ČEZ. Do současnosti ČEZ nainstaloval více než 30 veřejných dobíjecích stanic. Zákazníci, kteří chtějí využívat služeb dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, musejí uzavřít s ČEZ zákaznickou smlouvu. Ta jim v následujících dvou letech umožní neomezené dobíjení u všech stanic ČEZ za paušální symbolický poplatek. V roce 2013 činí 150 korun měsíčně. Po uzavření zákaznické smlouvy dostane každý zákazník unikátní speciální čip pro přístup ke všem dobíjecím stanicím ČEZ. Nová stanice je samoobslužná a může dobíjet dva elektromobily najednou. Je osazena třífázovou zásuvkou 32 A typu Mennekes a běžnou zásuvkou 16 A, kterou známe z domácnosti. Dobíjení zásuvkou Mennekes (32 A) trvá při dobíjení z nuly na sto procent kapacity baterie 1-2 hodiny, využitím standardní zásuvky se elektromobil dobije za 6-8 hodin (tuto zásuvku využíváme k dobíjení Peugeotu iON).

Více informací o projektu na www.elektromobilita.cz.

 

Jedním ze zaměstnanců dukovanské elektrárny, kterýelektromobilem jezdí velice často, je metrolog kalibrační laboratoře EDU MiloslavSvitáček.

Jak se s elektromobilem jezdí?

Jezdím s ním velice často. I na poměrně delší vzdálenosti do stakilometrů bez přestávky. Dojmy jsou velice dobré. Má úžasné zrychlení ,je to tiché vozítko.

Vydrží sto kilometrů na jedno nabití. Co když vám dojde šťáva?

Stalo se mi, že jsem jel z Hodonína a šťáva došla v Dukovanech. Ty třikilometry z vesnice na elektrárnu blikaly všechny kontrolky, ale auto dojelo. Ještě se mi nestalo, že bych zůstal někde viset.

Kde dobíjíte?

V Hodoníně v elektrárně, doma,nebo tam, kam jedu–po předchozí domluvě.

Dobíjíte z běžné zásuvky?

Ano,je tam na výběri z 380 voltové,čtyři pěti kolíkové, redukce v autě všechny jsou.

Kolik elektromobil spotřebuje kilowatt na jedno dobíjení?

Vychází to asi na 70 korun při vysokém tarifu. Asi13 kilowatt.

Fotogalerie