Energetika

Elektromobil přilákal studenty na veletrh Gaudeamus

09. 11. 2013

Na brněnském výstavišti se studentům i široké veřejnosti otevřel 20. ročník evropského veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus. Od 5. do 8. listopadu se zde prezentovalo na dvě stě vystavovatelů z České republiky i ze zahraničí. Patří mezi ně například renomované univerzity a nejžádanější zaměstnavatelé. Lákadlem pro návštěvníky veletrhu se stal také elektromobil ve stánku Skupiny ČEZ.

Veletrh navštívilo dvacet sedm tisíc šest set návštěvníků. Jedním z nich byl i Adam Porpysh, student třetího ročníku Slovanského gymnazia v Olomouci. „Našel jsem to, co jsem hledal. Zjišťoval jsem informace o oboru zaměřeném na elektrotechniku a zaujala mě nabídka Českého vysokého učení technického. Taky se mi líbí stánek ČEZ, jsou tu příjemní lidé. Vysvětlili mi, jak by mohla vypadat moje práce, když si vyberu tento obor. Určitě se k nim přihlásím alespoň na stáž,“ řekl Adam.  

Elektromobil u stánku ČEZ symbolizoval moderní technologie a naznačil trend energetiků, kteří zde informovali nejen o svých partnerských školách, ale i o budoucím vývoji na trhu s energií. Především však prezentovali konkrétní náplň práce, jež čeká na absolventy technicky zaměřených oborů. „Potýkáme se s nedostatkem techniků, a proto oslovujeme studenty přímo. Seznamujeme je hlavně s možnostmi uplatnění v našich provozech. Osvědčilo se nám osobní setkávání s maturanty, které můžeme nasměrovat na fakulty strojního či jaderného inženýrství, popřípadě elektrotechniky. V těchto oblastech nám schopní kolegové scházejí nejvíc,“ vysvětluje Martin Klacián, HR specialista Skupiny ČEZ.

Veletrh, jenž každý rok navštíví kolem třicet tisíc studentů, je určen především vysokoškolským nováčkům, měl by jim usnadnit vstup do pomaturitního studia. Nabízí rady, jak překonat různá úskalí přijímacích zkoušek nebo jak obstát v prvním semestru. Návštěvníci si mimo jiné odnesli přehledný návod: Jak na vysokou školu nebo praktický slovníček vysokoškolských pojmů.

„Letos jsme připravili opravdu pestré aktivity. Například pět univerzit spolu se Skupinou ČEZ představilo doprovodný program „Pojďme si hrát s technikou,“ kde si studenti mohli upřesnit své představy o budoucím profesním uplatnění a o náplni jednotlivých semestrů,“ říká Pavel Mikula, organizátor veletrhu.

Kromě účasti na obdobných veletrzích, jako je Gaudeamus, ČEZ se studenty komunikuje i prostřednictvím soutěží a stáží. Středoškolákům například nabízí účast na Jaderné nebo Energetické maturitě – třídenním poznávacím programu přímo v elektrárnách či v distribučních zařízeních. Stáže zahrnují přednášky, odborné semináře i exkurze.

Žákům základních a středních škol je určena soutěž „Vím proč“. „Přibližně v deseti letech se děti rozhodují, zda je láká spíš přírodovědný nebo humanitní směr. Naším cílem je ukázat, že fyzika je zábava, a ovlivnit rozhodování dětí o jejich dalším směrování. Začátkem minulého měsíce jsme proto vyhlásili soutěž o natočení nejzajímavějšího fyzikálního pokusu. Videa lze vkládat na webové stránky www.vimproc.cz. O vítězích, kteří obdrží tablety, exkurze do našich provozů nebo vstupenky do technických center, rozhodne odborná porota nebo veřejnost,“ říká Martin Máca, HR expert Skupiny ČEZ.