Z regionu

Elektromobil jako učební pomůcka

21. 06. 2012

Elektromobil jako učební pomůcka. Týdnem elektromobility by se dal nazvat minulý červnový týden v Střední průmyslové škole Třebíč. Díky úspěšné účasti v soutěži o nový název elektronického Zpravodaje elektrárny byl škole zapůjčen elektromobil.

Řídit elektromobil si mohli vyzkoušet jak učitelé, tak žáci vlastnící řidičský průkaz. Všichni si pochvalovali tichý chod motoru, snadné ovládání vozu a slušné zrychlení z nuly na 50 km/h. „Většině z nás chvilku trvalo překonat zažité návyky, které nás nutily hledat řadicí páku, ale brzy jsme si na pohodlné řízení Peugeotu s automatickou převodovku zvykli,“ svěřil se Bohumil Kovář, učitel odborných předmětů.

Dámy zvláště ocenily přiměřenou velikost vozu do městského provozu. i takovou maličkost jako je automatické sklápění zpětných zrcátek po zaparkování. Pány zase překvapila dojezdová vzdálenost na jedno nabití, která je  kolem 150 km. „Bohužel prověřit tento údaj se nám nepodařilo, přestože jsme se chystali automobil podrobit zkoušce při školním cyklistickém výletu na Pálavu. Sázku, zda automobil z Třebíče do Mikulova dojede na jedno nabití, nikdo nevyhrál. Přes veškerou snahu se nám totiž nepodařilo sehnat nosiče na kola, bez kterých se na cyklistický výlet odjet nedá. Automobil jsme tedy důkladně prozkoumali alespoň zevnitř, a to při odborných hodinách, ve kterých motory, převodovky a baterie jsou důležitým výukovým tématem,“ zhodnotil Bohumil Kovář.

Jana Mozorová, zástupkyně ředitele SPŠ Třebíč