Z elektrárny

Elektrárna je nejvýznamnějším donátorem kultury na Vysočině a jižní Moravě

12. 09. 2018

Na kulturu „přiteklo“ z  Dukovan v posledních třech letech téměř dvacet milionů. Jaderná elektrárna se tak stala největším firemním donátorem v této oblasti na Vysočině i jižní Moravě.

Vedle přínosu tisíců stabilních pracovních míst odborných profesí je nezanedbatelný přínos velkých společností v daném regionu také v oblasti sociálního a společenského života. Mezi největší donátory Vysočiny a jižní Moravy patří Skupina ČEZ, která jen za poslední tři roky vynaložila prostřednictvím Jaderné elektrárny Dukovany na kulturní akce na Vysočině a jižní Moravě 19,6 miliónů korun. Podporuje v obou krajích řadu festivalů mezinárodního charakteru, ale nezapomíná ani na neméně významné folklorní a tradiční akce regionálního typu jako například hody, poutě či oslavy výročí založení obecních spolků, které by se mohly konat jen stěží.

 

Pořádání velkých kulturních, sportovních i společenských akcí se téměř nikdy neobjede bez finanční podpory firem, které v daném regionu působí. Pro pořadatele a organizátory to jsou velmi často klíčové položky, které určují rozsah i kvalitu plánované akce. Vítány a ceněny jsou proto dlouholeté kontrakty nebo dlouholetá spolupráce a podpora. Uplynulá sezóna čítala na Vysočině a jižní Moravě několik světoznámých festivalů, ať už to byly například Mezinárodní festival 13 moravských měst Concentus Moraviae, multižánrové Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, Mezinárodní festival Petra Dvorského se „základnou“ v Jaroměřicích nebo oblíbený festival Václava Hudečka a jeho hostů v Moravských Budějovicích. Tyto významné kulturní počiny, které lákají na řadu kvalitních koncertů nejen domácí, ale také cizí posluchače, by se neobešly bez silných donátorů. Jedním z nich je právě JE Dukovany, která dlouhodobě poskytuje významný podíl na financování a tím i jistotu konání těchto akcí.

„Folkové prázdniny v Náměšti jsou oblíbené pro svoji jedinečnou atmosféru a také pro komorní prostředí, které můžeme zachovat díky podpoře ČEZ,“ říká starosta města Náměšť Vladimír Měrka.

Regionální elektrárna Dukovany v rámci dobrých sousedských vztahů nezapomíná ani na nejmenší obce  ve svém okolí, bez kterých by se velká řada akcí nemohla konat. Mnohde se jedná o jedinou významnou společenskou akci v roce. Jen od letošního jara do podzimu podpořila elektrárna na 200 akcí regionálního charakteru, jako například krojované hody v Mohelně, poutě v Dalešicích nebo v Kramolíně, ale také 120 let trvání Sboru dobrovolných hasičů ve Lhánicích.

„Spektrum podpory projektů v regionu JE Dukovany je velmi široký, od školství přes sport, charitu až po kulturu a obecně podporu spolkového života. Žijeme ve zdejším regionu, komunikujeme s místními a snažíme se vycházet naproti při řešení jejich problémů a naplňování potřeb,“ říká Miloš Štěpanovský, ředitel JE Dukovany.

Fotogalerie