Z regionu

Dům dětí a mládeže v Náměšti nad Oslavou vymýšlí aktivity i v době koronavirové

11. 02. 2021

Dům dětí a mládeže v Náměšti nad Oslavou rozhodně neustrnul ve svých aktivitách. Vládní protiepidemická nařízení je sice omezují, ale tito lidé jsou pověstní svou kreativitou a schopností hledat řešení v každé situaci. Díky nim tak Náměšťáci mohou vyrážet na procházkové aktivity nebo se inspirovat v domácích aktivitách na webu mitkamjit.cz. O práci, náladě i o plánech na letošní rok jsme si povídali s ředitelem DDM Náměšť nad Oslavou Petrem Krátkým.

Koronavirus omezil naše životy ve všech oblastech včetně volnočasových aktivit. Jak se DDM vypořádává s omezeními?
Snažíme se v souladu se všemi hygienickými opatřeními a nařízeními vlády poskytnout alespoň nějaké aktivity pro naše příznivce v době, kdy nemůže probíhat normální výuka v zájmových útvarech a akcích. Zapojili jsme se do společného projektu domů dětí a mládeže z celého Česka s názvem Mít kam jít. Natáčeli jsme instruktážní videa z různých zájmových činností, například tanec, vaření, vyrábění, sportovní trénink a další.  Tyto aktivity se dají provozovat doma, třeba v obýváku a jsou přístupné všem, kteří si otevřou stránky www.mitkamjit.cz . V DDM se také šily roušky pro naše spoluobčany, podíleli jsme se na jejich vydávání a také na distribuci respirátorů do všech školských zařízení v našem regionu. Pomohli jsme také s distribucí jednorázových roušek do obcí v Energoregionu 2020 a samotným Náměšťákům.
Připravili jste několik venkovních aktivit s příběhy. Jak se Náměšťáci zapojili?
S velkým ohlasem, a to nás moc potěšilo, se setkaly venkovní aktivity, které jsme připravili pro naše příznivce všech věkových kategorií. Jednalo se o akce s názvem Sranda trek, Mauglího stezka a Půjdem spolu do Betléma. Tyto procházkové trasy jsme zpestřili jednoduchými úkoly, hádankami nebo sportovními aktivitami. Trasy prvních dvou vedly po nových cyklostezkách kolem řeky Oslavy. Hra Půjdem spolu do Betléma, jak už sám název napovídá, se zabývala vánoční tematikou a připomínala všem spoustu pranostik, pověr a zvyků. Tato hra se odehrávala na náměstí v Náměšti na Oslavou. Začínala ve vánočním fotokoutku ve Staré radnici a končila pod vánočním stromem v dřevěném betlému. Ještě před Vánocemi jsme jako malý předvánoční dárek pro děti z mateřských škol v Náměšti připravili hru Zvířátka v zimě. Hra pomocí básniček a rýmovaček dětem popisovala život zvířat v našich lesích. Pomohli jsme také zajistit školní družinu na místní základní škole.

Kde berete nápady, kdo s vámi spolupracuje a jak vznikají tyto opravdu zajímavé aktivity?
Na připravování aktivit se podílí všichni zaměstnanci našeho DDM. Pomáhají i naši dlouholetí externí vedoucí, dobrovolníci a kamarádi. Každý přispěje svou troškou do mlýna. Pokud chcete znát přímo náš „kuchařský recept“, tak by vypadal asi takto: Nejdůležitější je nápad a téma chystané hry. Toto pak musí projít kolektivním připomínkováním - jako co je „bezva“ a co „nebude nikoho bavit“. Po této poměrně vášnivé diskusi přidáme trošku srandy, špetku zábavy a odměrku úkolů. Vše pečlivě zamícháme, čitelně sepíšeme, doplníme zajímavými obrázky a servírujeme všem, kdo mají zájem si s námi hrát s přáním dobré zábavy. V současnosti se snažíme tyto venkovní hry připravovat pro neomezenou cílovou skupinu. Ven na procházku může jít dítě školou povinné, maminka s kočárkem, ale i babička a dědeček s vnoučátky.
Moc nás těší, že se tyto hry setkaly s velmi kladným a velkým ohlasem. Rádi jsme přispěli k zdravějšímu a snad i veselejšímu životnímu stylu našich obyvatel v této nelehké době.

Jaké má DDM plány na letošní rok? Dá se vůbec v této době něco plánovat?
Možná se to nezdá, ale pořád něco plánujeme. Každý měsíc chystáme do šuplíku akce pro veřejnost, které pokud to situace dovolí, by se daly zrealizovat. V lednu jsme jako tradičně spustili přihlašování na letní tábory. Máme jich připraveno jedenáct a obvykle se jich zúčastní přes čtyři sta účastníků. Tábory jsou s různým zaměřením a pro děti různých věkových skupin. Opravdu jsme byli překvapeni a zároveň potěšeni rychlostí, s jakou se tábory naplnily. Kapacita prvního tábora s 80 místy byla naplněna po pouhých dvaceti minutách. Věříme, že se situaci spojenou s koronavirem podaří vylepšit a bude možné tábory uskutečnit alespoň za stejných hygienických podmínek jako v předchozím roce.
Regionální olympiáda dětí a mládeže, kterou pořádáte, zná snad celý region. Na webu jsem viděla, že se letos s ní počítáte…
Dalo by se říct, že je takovou třešničkou na dortu. Pořádáme ji jednou za tři roky. Účastní se jí žáci od 4. tříd až po maturanty. Soutěží se v cca 30 sportovních disciplínách nejen v Náměšti nad Oslavou, ale v celém regionu. Olympiády se obvykle zúčastňuje přes šest set účastníků. V minulém ročníku jsme zaznamenali více než 2200 účastí (každý účastník se může přihlásit do více sportovních disciplín – poznámka redakce). Olympiáda se měla konat vloni, ale s ohledem na situaci jsme ji museli přesunout na rok letošní. Pokud to situace dovolí, stane se Náměšť nad Oslavou opět sportovním centrem našeho regionu, a to ve dnech 25. – 30. května 2021.

Místo poslední otázky máte možnost cokoliv vzkázat nebo sdělit.
Rád bych touto cestou poděkoval všem našim příznivcům, rodičům, dětem, vedoucím, dobrovolníkům, spolupracujícím organizacím i zřizovateli Městu Náměšť nad Oslavou za dlouhodobou podporu a skvělou spolupráci. Věřím, že se budeme moci brzy opět plnohodnotně setkávat.