Z elektrárny

Dukovany oslavily ohňostrojem letos vyrobených 15 terrawatthodin

31. 12. 2012

Na Silvestra 2012 dosáhla elektrárna Dukovany výroby 15 terrawatthodin elektrické energie. Do mlhy ponořená elektrárna to v 6.00 oznámila odpálením patnácti raket ohňostroje a odcházející noční směna byla pohoštěna Oslavanskou patnáctkou ze Zámeckého pivovaru, nealko punčem a jednohubkami.

Před šestou hodinou ranní bylo na Silvestra u hlavního vstupu do Jaderné elektrárny elektrárny Dukovany připraveno malé pohoštění, nealkoholický punč a speciální patnáctistupňové pivo z Oslavan. „Je to příjemné překvapení, mohlo by bát častěji,“ svěřil se Robert Kohl z Dolních Dubňan, který se při odchodu zastavil na oslavanskou patnácku. Spolu s ním si ji také vychutnal Josef Kylián z Dukovan: „Oslavanské pivo znám, občas jsem si pro něj jezdil. Tahle patnáctka je výborná, chutná mi.“ Oba pánové dopili a vyrazili za svými rodinami, aby společně oslavili poslední den v roce. „Zítra jdeme do práce, takže to bude střídmá oslava, v deset půjdeme spát,“ přiznal Josef Kylián. Ti, kteří odjížděli domů autem, si nabídli teplý punč a vyrazili škrábat skla svých aut, která byla kvůli mrznoucí mlze zamrzlá. Nechybělo ani vzájemné podávání rukou a přání všeho dobrého do nového roku. Nastupující směna se přidala a také si nabídli nealko punč a malé občerstvení.

Vyrobených 15 miliard kilowatthodin (15 TWh) je energie, která rozsvěcuje každou pátou žárovku a obrazovku v České repubklice a pohání každý pátý stroj, sporák, varnou konvici. 

Přání elektrárně do nového roku

„Rád bych elektrárně popřál, aby stihla všechny opatření, která plynou ze stress testů, a abychom ten letošní rekord překonali pokud možno ještě dříve, než na závěr příštího roku,“ popřál tiskový mluvčí Petr Spilka.

Miloš Dvořák, specialista na stavební zařízení, popřál takto: „Elektrárně bych popřál, aby stihla připravit všechny potřebné věci na stress testy a všechny další věci, které jdou potřeba připravit do roku 2015 na prodloužení životnosti.“