Z elektrárny

Dukovanský hasič Štěpán Dvořák obstál v ultramaratonu

15. 10. 2019

Na konci září absolvoval Štěpán Dvořák v Řecku 246 km dlouhý Spartathlon.

Štěpáne, v minulých dnech se Ti podařilo zaběhnout neznámější ultramaraton Spartathlon v Řecku. Mohl bys nám ve stručnosti říct, o jaký závod se jedná?

Spartathlon je silniční běžecký závod, který každoročně se koná od roku 1983 na konci září v Řecku. Měří 246 km a běží se z Athén do Sparty. Z historie se jedná o trasu, kterou uběhl v roce 490 př. n. l. posel Feidippides, když byl vyslán z Athén do Sparty, aby její obyvatele požádal o pomoc v bojích s Peršany. Údajně tam dorazil na konci následujícího dne. Proto i v tomto závodě je časový limit 36 hodin. Počet závodníků je omezen na 400 z celého světa, kteří musí splnit kvalifikaci a popřípadě být ještě vylosování. Pro zajímavost: Později po řeckém vítězství nad Peršany v bitvě u Marathónu údajně posel Feidippides doběhl s touto zprávou do asi 40 km vzdálených Athén a po doběhu se slovy "Zvítězili jsme" vyčerpáním zemřel. Tato legenda později vedla k vytvoření maratonského běhu.

Jak ses na závod připravoval?

Upřímně? Vůbec. Jednalo se o první zahraniční závod, který byl 2x delší než kterýkoli předchozí závod, který jsem kdy běžel. Můj plán tedy bylo obhlídnout terén, závod si užít, proběhnout se Řeckem, a hlavně splnit limit. Samozřejmě čím lepší čas bych měl, tím lépe.

Co bylo nejtěžší?

Nejtěžší byla druhá polovina závodu. Na konci prvního dne jsem totiž dostal silný průjem, díky kterému ve mně skoro nic nezůstalo. V noci jsem tedy ztratil skoro všechnu energii a propadl se na samou hranici časového limitu, který měla každá občerstvovačka. Kvůli tomu jsem druhý den posledních 90 km a 15 hodin pouze vyčerpán utíkal sběrnému autu při teplotách přes 30 stupňů ve stínu. Neměl jsem čas ani na chvílí zastavit, odpočinout si, pořádně se najíst nebo si vyměnit věci. Byl to strašný psychický nátlak, který trval nepřetržitě až do cíle. Tam jsem doběhl za 35 hodin a 45 minut a 189. místě. I tak jsem byl ale v první polovině závodníků, protože druhá polovina závod nedokončila. Z 15 Čechů nás do cíle doběhla jen třetina.

Jak hodnotíš organizaci akce, průběh, závěry, cestování?

Samotný závod trvá dva dny. Celý pobyt je ale na týden. Je zajištěné ubytování, strava a doprava mezi všemi důležitými místy. Závodu se účastní 400 lidí z celého světa. Ačkoli je organizace velice dobrá, tak je potřeba počítat s tím, že veškerá komunikace probíhá v angličtině. Ale jen co se týče pořadatelů. Pokud se třeba chcete na něco zeptat řidiče autobusu, bez řečtiny nemáte šanci. Také je velice dobré jet tam se závodníky, kteří už tam byli a můžou poradit. Startovné je vysoké a činí 600 €. Letošního ročníku jsem se mohl zúčastnit díky sponzorskému daru od Skupiny ČEZ a Jaderné elektrárny Dukovany.

Jak jsi zrelaxoval po akci?

Aktivní regenerací neboli pohybem. Všichni čeští závodníci šli po návratu do Athén na prohlídku Akropole s českým výkladem. Já jsem místo to využil poslední den v Řecku a šel jsem se proběhnout 46 km po horském masivu Hyméttos.

Co Tě čeká v dalších dnech?

Zpracování velkého množství fotek z Řecka a napsání článků. Už začal podzim a podle dlouhodobé předpovědi, by měl být konec října příjemně teplý, tak už se těším, jak budu běhat v mých oblíbených lokalitách a fotit i natáčet krajinu. A v první polovině prosince mě čeká Pražská stovka. Závod v okolí Prahy, jehož trasa je každým rokem jiná, zveřejňuje se jen pár týdnů před startem a měří od 100 do 199 km.