Z elektrárny

Dukovanský elekromobil v knize rekordů

31. 08. 2012

Zaměstnanci Jaderné elektrárny se zapíší do české knihy rekordů. Elektromobilem Peugeot IOn kroužili kolem elektrárny a ujeli na jedno nabití 171 kilometrů. Pokus trval 4 hodiny, 55 minut a 44 sekund.

V úterý 28. srpna se dvanáct zaměstnanců (pět žen a sedm mužů) Jaderné elektrárny Dukovany pokusilo ujet co nejvíce kilometrů elektromobilem Peugeot IOn. Dojezdová vzdálenost elektromobilu na jedno nabití je zhruba 150 kilometrů, při běžném ježdění je to kolem 120 km. Zaměstnanci se střídali na okruhu kolem elektrárny dlouhém 7,4 kilometrů. Snažili se jet co nejekonomičtěji. „Aby se ušetřila energie, bylo nutné omezit klimatizování, mít zavřená okna a vypnuté rádio. Naopak bylo potřeba využít sjezdy, které po trase jsou a brzdit pouze rekuperací,“ říká k průběhu jízdy specialista komunikace Václav Krejčí. Po celý den panovala ideální teplota i povětrnostní podmínky.

Průběh pokusu sledoval po celou dobu prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek, který vše pečlivě dokumentoval. Za rok se zaměstnanci elektrárny pokusí právě ustanovený rekord překonat.

Výsledný dojezd 171 km je o to cennější, že se pokusu zúčastnili pracovníci, kde většina z nich jela elektromobilem poprvé.