Studenti

Drábová žákům na Vysočině přednášela o budoucnosti energetiky

27. 01. 2014

V pátek 24. ledna 2014 se v Třebíči uskutečnila již tradiční přednáška Dany Drábové. Tentokrát na půdě Střední průmyslové školy Třebíč. V nově otevřeném víceúčelovém sále se sešlo téměř 200 žáků ze sedmi partnerských škol – Jihlavy, Velkého Meziříčí, Moravských Budějovic, Znojma a místní Třebíče.

Přednáška paní předsedkyně je pravidelnou akcí pořádanou Skupinou ČEZ pro partnerské školy. Během roku navštíví téměř všechny technické fakulty vysokých škol a nezapomene ani na středoškoláky.

„Přednáška se letos poprvé konala v prostorách Střední průmyslové školy Třebíč. Nový víceúčelový sál k tomu přímo vybízel. Sjeli se sem žáci z našich partnerských škol z Vysočiny. Za Jihomoravský kraj budou mít přednášku v únoru na půdě Vysokého učení technického v Brně,“  komentuje Petra Lázničková ze Strategického náboru.

Žáci se během půldruhé hodiny dozvěděli řadu zajímavých informací ať už z historie, současnosti či budoucnosti energetiky. V závěru přednášky pak měli možnost klást na paní předsedkyni dotazy. Ty se točily zejména kolem nových bloků Jaderné elektrárny Temelín, ale samozřejmě také kolem prodlužování životnosti Jaderné elektrárny Dukovany. „Dukovany teď čeká získání nové desetileté licence pro provoz prvního bloku do roku 2025. Ostatní budou následovat s ročním odstupem. Technicky nevidíme důvod, proč by Dukovany nemohly být dalších deset let v provozu. Žádost o licenci jsme ale ještě nedostali,“ odpovídá Drábová na jeden z dotazů týkající se elektrárny Dukovany.

Co však bude po roce 2025 neumí paní předsedkyně odhadnout. „Ve světě není neobvyklé, že elektrárny odpracují šedesát let. Nemám však křišťálovou kouli. Mohu se vyjádřit jen technicky. Z tohoto pohledu lze předpokládat, že Dukovany půjdou do důchodu mezi roky 2035 a 2045,“doplňuje Drábová.

Tyto informace jsou pro některé žáky velmi důležité. Řada z nich by totiž po absolvování školy ráda našla uplatnění právě v jaderné elektrárně.