Z regionu

Dobrovolník. To je pozdrav z normálního světa

12. 12. 2012

Iniciativa dobrovolnictví v třebíčské nemocnici vznikla v Dobrovolnickém centru třebíčské Charity v roce 2011. Nemocnice tento nápad přivítala a se svojí pomocí se připojil také ČEZ.

Dobrovolnictví je zaměřeno na pomoc lidem, kteří jsou v nemocnici, a jsou sami nebo rodina nemá čas za nimi chodit na návštěvu. „Dobrovolník je civilní osoba, což je pro pacienty příjemné, protože je celou dobu obklopen pro něj cizím prostředím. Dobrovolník je vlastně takový pozdrav z normálního světa. Dobrovolníci chodí za pacienty pro to, aby je povzbudili a aby jim po určitou chvíli dělali společnost, předčítali jim nebo si zahráli nějakou hru. Mnoho pacientů si potřebuje takzvaně vylét srdce, takže velkou pomocí je, když dobrovolník pacientům třeba jen naslouchá,“ říká koordinátorka dobrovolníků Blanka Spilková. Dobrovolníkem se může stát každý, mladý, starý, pracující, nezaměstnaný, zkrátka kdokoliv, kdo chce pomoci druhým. Není to nic těžkého, většinou se jedná o čas strávený s pacientem společným povídáním, čtením nebo doprovodem při procházce.  „Dobrovolník přináší našim pacientům něco, co jim profesionální zdravotník nemůže dát. Dobrovolník nedává žádnou zdravotnickou péči, ale dává sám sebe, svůj čas a svůj lidský zájem,“ vysvětluje podstatu vrchní sestra Eliška Klimešová. Zároveň dodává, že je pro ně důležité, aby se dobrovolník objevil častěji, aby nepřišel jenom jednou a tím to skončilo.

Lidé se mohli o dobrovolnictví dozvědět přímo v nemocnici

Ve středu 12. prosince se v prostorách recepce pavilonu pro matku a dítě  třebíčské nemocnice uskutečnila akce s názvem Místo setkání nejen v nemoci. Cílem bylo umožnit veřejnosti přijít se zeptat na možnosti dobrovolnictví. Kromě toho byly připraveny pro návštěvníky domácí koláče, káva a čaj. Zájemci si mohli vyrobit krásné a jednoduché vánoční přání a zakoupit drobné dárky vyrobené v charitních střediscích. „Lidé za námi chodili a společně jsme vyráběli vánoční přání,“ potvrdila jedna z dobrovolnic, studentka Anna Paločková.

Dobrovolnictví dlouhodobě podporuje ČEZ

ČEZ podporuje dobrovolnictví a také zprostředkovává pro zaměstnance tuto možnost. „Organizujeme dobrovolnické dny pro zaměstnance a jsme pak rádi, když zaměstnanci v této aktivitě pokračují samostatně, bez zaměstnavatele,“ popisuje Jana Štefánková z Nadace ČEZ a dodává, že dobrovolnické dny bývají na jaře a na podzim. Z osmi set kmenových zaměstnanců ČEZu (Jaderné elektrárny Dukovany) se těchto dnů účastní kolem padesáti lidí. Jana Štefánková věří, že tento počet se podaří navýšit.