(Ne)známé

Dobrovolníci darují seniorům to nejcennější – svůj čas

29. 06. 2014

Každý měsíc navštěvuje parta dobrovolníků seniory v Domově pro seniory na Koutkově ulici. Když je zima a nevlídné počasí, povídají si s nimi nebo si zahrají nějakou hru a když je venku hezky, vyrazí na společnou procházku, tedy spíše vyjížďku, protože senioři jsou na vozíku.

Pravidelnou zastávkou se stala restaurace U Boba, kde je příjemná zahrádka. V květnu se počet dobrovolníků rozšířil na deset lidí, takže vyjížďka k rybníku a k Bobovi byla skoro průvodem. Hlásí se i další zájemci a postupně se vytvářejí nové party dobrovolníků. Na jednu vycházku dobrovolníků se seniory jsme se zašli podívat. K dobrovolníkům se poprvé přidala Petra Jílková, starostka Rešic. „Viděla jsem fotky u Jany Štefánkové a Evy Fruhwirtové a řekla jsem si, že se přidám. Člověk by si měl udělat čas na pomoc druhým lidem. Chtěla jít se mnou i moje dcera, ale ještě jí není patnáct, tak bude muset chvíli počkat,“ vypráví starostka Jílková a ujímá se velmi milé paní Kabátkové na vozíku, aby se přidaly k ostatním. Silné zastoupení mají také muži – dobrovolníci. Novým dobrovolníkem, který s partou poprvé vyrazil, je Lukáš Petr. „Vždycky jsem si myslel, že je to hrozně složité být dobrovolníkem, ale není to tak. Pracuji kousek od Oblastní charity a tam jsem viděl letáček Dobrovolnického centra a s přítelkyní jsme se rozhodli, že se přidáme.“ Po dvouhodinové procházce se seniory byl moc spokojený a rozhodně chce pokračovat. Odpoledne strávil s panem Šmejkalem, který byl rád, že si mohl popovídat a při loučení se ptal, kdy se potkají příště. Bylo hezké vidět, jak takový krátký čas může udělat tak velkou radost.

Když pomáháte druhým, pomáháte také sami sobě

Ke zkušeným dobrovolníkům patří Šárka Vostálová. Nejenže s manželem Tomášem spravují sdružení FOR JANE, keré pomáhá handicapovaným, ale když má volno, přidá se k partě dobrovolníků. „Když člověk pomáhá druhým, skvěle si vyčistí hlavu, protože zapomene na sebe a věnuje se druhým. A když jsem o tomhle typu dobrovolnictví slyšela od Evy Fruhwirtové a Jany Štefánkové, tak jsem se hned k nim přidala. Když jednou začnete, nejde už vystoupit.“ Šárka moc dobře ví, jaké to je, když je potřeba pomoc. Manžel Tomáš měl kdysi úraz na horách, ze dne na den zůstal ležet v posteli. Ležel tam rok. Dneska už chodí. Ale nikdy nezapomene na to, jaké to bylo. Dalším dobrovolníkem je Eva Fruhwirtová, která chodí do domova už rok. Před rokem přišla udělat několik fotek z této dobrovolnické vyjížďky se seniory a od té doby patří do party. „Stále se za něčím ženeme a říkáme, jak nemáme čas. Přitom nám utíkají mezi prsty opravdu důležité věci. Největší dárek, který někomu můžeme dát, je náš čas. Protože když mu dáváme svůj čas, dáváme mu kus našeho života, který se už nevrátí. Když jsou lidé mladí, tak si to moc neuvědomují. Ale ti starší dobře ví, o čem mluvím. Navíc naše parta dobrovolníků jsou skvělí lidé a ti naši senioři nám už přirostli k srdci, dokonce si společně i tykáme,“ vypráví Eva a přitom zavírá dveře Domova pro seniory na Koutkově ulici.

 

Zveme Vás, zapojte se do dobrovolnictví, přijďte udělat radost starším, nemocným lidem a jejich radost Vás zahřeje a potěší.

Nyní se naskytla možnost pravidelného působení 8 - 10 dobrovolníků na oddělení LDN dobrovolníci mohou několik seniorů brát na projížďku na vozíčku po areálu Nemocnice Třebíč.

Koordinátorky Dobrovolnického centra Oblastní charity Třebíč:

Martina Veselá, dobrovolnici. trebic@charita.cz, 775 179 314

Blanka Spilková, pomocvobcich.trebic@charita. cz, 739 389 138, tel. 568 408 482

Oblastní charita Třebíč, L. Pokorného 15, Třebíč, www. trebic.charita.cz

 

Dobrovolnické centrum Oblastní charity Třebíč je podpořeno z Nadace ČEZ.