Z regionu

Dobřínský Dechfest přilákal místní i přespolní

02. 07. 2012

V sobotu 30. června se uskutečnil v Dobřínsku u Moravského Krumlova sedmý ročník festivalu Dobřínský dechfest. Desítky lidí si přišlo poslechnout nejlepší moravské a české dechovky.

Festival začal ve tři hodiny odpoledne a pokračoval večerní zábavou do půlnoci. Jako první vystoupila krojovaná dechová hudba Ištvánci ze Šardic, vystřídala je slovenská dechovka Skaličané, ze Slovácka přijeli Vacenovjáci, jejichž zpěvákem je organizátor Dechfestu Pavel Jech, a festival zakončila nejstarší dechová kapela u nás – Babouci z jižních Čech. „Festival má už tradici, letos se koná sedmý ročník. Jsme rádi, že lidé sem jezdí pravidelně a program se jim stále líbí,“ hodnotí Pavel Jech, který pochází z Humpolce a do Dobřínska se přiženil. „K folkloru tíhnu od malička. Situace na Znojemsku není taková jako v Podluží nebo na Slovácku, takže se snažíme sem zvát kapely, aby to mělo úroveň a punc jižní Moravy,“ vypráví Pavel Jech a dodává, že už připravuje další ročník. Jaké kapely chce pozvat, neprozradil, ale bylo na něm vidět, že už své tipy už má.

Součástí Dechfestu byla ochutnávka vín ze soukromého vinařství Petra Novotného z Čejkovic. Programem provázel Karel Kopřiva z Milotic, legenda lidových vypravěčů. Jeho příběhy a vyprávění nenechaly jedno oko suché. Lidé se opravdu dobře bavili a neodradilo je ani horké počasí. Přesto, že většina posluchačů a tanečníků byla staršího věku, byli mezi nimi i mladí, kteří si prozpěvovali známé moravské písničky.