Z elektrárny

Do věže se nastěhuje pavouk

20. 02. 2019

Z jedné z osmi chladicích věží Jaderné elektrárny Dukovany nestoupá vodní pára. Důvodem jsou práce na jejím vnitřním i vnějším plášti, které i při současném plném výkonu všech čtyř výrobních bloků umožňuje příznivé chladné počasí. Do věže se tak na následující měsíce nastěhuje „pavouk“ - speciální čistící poloautomatické zařízení. Práce jsou plánovány do konce listopadu.

Chladicí věže Jaderné elektrárny Dukovany slouží k odvedení zbytkového tepla, které nelze v elektrárně dále využít. Z chladicích věží, které jsou dominantou elektrárny, stoupá čistá vodní pára. Při maximálním výkonu všech čtyř bloků je nejvyšší hodnota odparu 1m3/s. Díky bezemisní výrobě 14 270 GWh elektřiny, kterou elektrárna v roce 2018 vyrobila, nemuseli těžaři vytěžit a uhelné elektrárny spálit přes 13 milionů tun uhlí a do ovzduší tak nebylo vypuštěno cca 11 miliónů tun CO2.

 

I přes zimní počasí čtyřicítka zaměstnanců pracuje na rekonstrukci vnitřního i vnějšího pláště chladicí věže číslo 2. V tomto zimním období totiž stačí pro dosažení požadovaných parametrů chladicí vody tři chladicí věže na dva bloky. Energetici tak mohou jednu věž odstavit. Práce na vnitřním plášti však musí zvládnout do začátku prázdnin, v průběhu kterých bude věž opět zprovozněna a práce budou probíhat na vnějším plášti. Do věže proto technici v následujících dnech nainstalují speciální čistící zařízení, kterému přezdívají „pavouk“. Ve srovnání s čištěním stěn pomocí závěsných plošin, je tato varianta výrazně rychlejší a bezpečnější.

 

Při čištění a opravách technici musí odstranit menší betonové části, ošetří ocelové armatury pláště a betonových vestaveb, poté nanáší nové vrstvy speciální směsi a na závěr opatří vnější povrch věže šedým nátěrem s ochranou proti UV záření. Na chladicí věži nyní pracuje zhruba 40 až 60 lidí z firmy specializované na výškové práce.

 

 

Co je pavouk?

Čisticí poloautomat s označením BETA 01 je speciálně vyvinuté a funkčně upravené zařízení, které v Dukovanech použili poprvé od roku 1997. Konstrukce připomíná pavouka, který má tři rotační talíře s tryskami. Do nich je prostřednictvím vysokotlakých hadic připojených k agregátu s vysokotlakým čerpadlem přiváděna voda o tlaku 600 – 800 barů. Zavěšený je na dvou ocelových lanech o průměru 6 mm. Přesun po ploše zajišťují celkem 4 elektromotory a 2 navijáky. Při práci se zařízení pohybuje rychlostí 5 – 12 m/min.

 

Poprvé začala Jaderná elektrárna Dukovany dodávat elektrickou energii v roce 1985 a stala se tak první jadernou elektrárnou na českém území. Svoji čistou a spolehlivou výrobou dlouhodobě pokrývá pětinu celkové spotřeby elektrické energie České republiky. Od počátku provozu v roce vyrobila téměř 435 TWh elektrické energie, která by vystačila na pokrytí spotřeby celé České republice na 7 let.

Fotogalerie