Z elektrárny

Do srdce elektrárny aneb Stáli jsme na stroji zavážejícím jaderné palivo

19. 12. 2013

V rámci odstávky 4. reaktorového bloku se členové členům Občanské bezpečnostní komise podívali na proces zavážení paliva přímo na reaktorovém sále.

Jedním z hostů exkurze byl Josef Obršlík, člen komise za oblast Jaderná a radiační bezpečnost a starosta obce Ketkovice:„Měli jsme možnost sledovat při práci stroj na zavážení paliva do reaktoru. Neméně zajímavým byl i vlastní pohled do reaktoru, do bazénu skladování paliva a do boxu, ve kterém se použité palivo ukládá do kontejneru Castor. Navštívit sklad s čerstvým palivem, to bylo dalším z překvapení, které pro nás v elektrárně připravili. Už na první pohled je zřejmé, že všechny prováděné práce mají svůj přesný řád a postup.“

Miroslav Křišťál, starosta obce Dukovany, který je v OBK členem za oblast Personál, si tuto mimořádnou příležitost také nenechal ujít. „Být na reaktorovém sále je samo o sobě velmi zajímavé. Ovšem stát na zavážecím stroji a dívat se na to, jak kazety zajíždějí pěkně na své místo, bylo přímo dech beroucí. Představa té obrovské potenciální síly pod vámi je těžko v ten moment vyjádřitelná“.

OBK navštěvuje jadernou elektrárnu pravidelně, kontroluje a hodnotí ji nejen na základě informací a zpráv, které od provozovatele dostává, ale právě díky návštěvám provozu, si může udělat vlastní úsudek a ten pak zprostředkovat občanům regionu i celé veřejnosti.

„Je určitě obrovským pozitivem pro nás členy OBK, že tyto možnosti máme a hlavně, že jich využíváme. Samozřejmě není vždy jednoduché napasovat program na neúprosně letící čas, který obzvláště v adventní době před koncem roku nabírá ještě větších obrátek“, říká starosta Dukovan, jejíž jméno elektrárna nese.

Členy OBK jsou starostové a zastupitelé z 20 km okolí JE Dukovany. Jsou vysláni sdružením Energoregion 2020, Ekoregion 5 a obcemi Dukovany a Rouchovany.  Tým OBK je doplněn specialisty z Jaderné elektrárny Dukovany. Specializují se na různé obory činností, podle nich jsou rozděleni do sedmi oblastí, ve kterých se dále vzdělávají a školí. Hlavním úkolem komise je provádění nezávislé občanské kontroly provozu jaderných zařízení, jejich srovnání s odpovídající mezinárodní praxí a informování veřejnosti o těchto poznatcích. Zajímá se i o energetickou budoucnost lokality a úzce spolupracuje s ostatními jadernými sdruženími doma i v zahraničí.