Z elektrárny

Do Jaderné elektrárny Dukovan přijel sedmičlenný tým odborníků WANO

04. 10. 2023

Sedmičlenný tým odborníku Pařížského centra WANO od pondělí ověřuje správnost nastavených ukazatelů a opatření, která vyplynula z hodnocení mise z května 2021.

Během předloňské mise odborníci definovali dvě dobré praxe a devět oblastí pro zlepšení, a právě ty jsou hlavním důvodem současné návštěvy expertů Pařížského centra WANO. Mise potrvá celý týden a na jejím konci elektrárna obdrží vyhodnocení, jak se jí podařilo v daných oblastech dosáhnout požadovaného cíle.

Obě české jaderné elektrárny přešly od letošního roku pod Pařížské centrum WANO, které je celosvětovým sdružením provozovatelů jaderných elektráren.

 

„Závěry současné mise jsou pro nás velmi cenné, protože je provádí experti podle kritérií a zvyklostí Pařížského centra, která se mohou od předchozích v některých ohledech odlišovat. Je to pro nás cenná zpětná vazba, ať už závěry mise budou jakkoli přísné,“ prozradil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

 

"Cílem misí WANO je hodnocení toho, jak bezpečně jsou elektrárny provozovány, jak jsou v dané elektrárně dodržována všechna nastavená pravidla, značení nebo stav zařízení včetně takových oblastí jakou je pořádek na pracovišti nebo důsledné používání ochranných pracovních prostředků. Tyto výsledky experti hodnotí z pohledu srovnání s těmi nejlepšími zkušenostmi a praxemi z celého světa. Výsledkem tak mohou být nejen doporučení pro případná zlepšení, ale také například nalezení dobrých praxí, která jsou následně doporučena ostatním provozovatelům k využití. Takto v roce 2021 v Dukovanech ocenili oblast chemie za metodu pro kontrolu turbínového oleje a oblast požární ochrany za systém zásahových karet při signalizaci požáru," uvedl tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Tým francouzských expertů vede Pascal Robinet, ze společnosti EDF s mentorkou Gabriele Barbarou Hampel, která má dlouholeté zkušenosti s vedením mezinárodních misí WANO.

Fotogalerie