Z elektrárny

Do elektrárny Dukovany dnes přijeli klienti Barevného světa, aby nabízeli vlastnoručně připravené snídaně a také si elektrárnu prohlédli

23. 09. 2021

Denní centrum Barevný svět z Třebíče, které zaměstnává hendikepované, přivezlo dnešní ráno výtečnou kávu a spoustu slaných i sladkých ručně vytvořených produktů pracovníkům JE Dukovany.

Odpoledne si pak prohlédli samotnou elektrárnu. Zapojili se totiž do umělecko-terapeutického projektu neziskových organizací s názvem „Fotografiemi pro radost“.

V elektrárně Dukovany se už pátým rokem drží tradičně každý měsíc tzv. charitativní snídaně, při kterých energetici pomáhají neziskovým organizacím z regionu. Po nucené covid pauze si dnes dukovanští opět vychutnali příjemné snídaně z rukou klientů Barevného světa Třebíč. Během dvou hodin byly produkty vyprodané a tržba dosáhla částky 13 580 Kč.

„S elektrárnou Dukovany spolupracujeme dlouhodobě, naše sdružení je podporováno v mnoha projektech. Zdejší prostředí už také trošku známe z velikonočních a vánočních trhů. Dnes jsme nabízeli dukovanským energetikům produkty z našich terapeutických provozoven a kaváren v nedalekých Jaroměřicích,“ říká Petra Tučková, ředitelka Denního centra Barevný svět. „Je skvělé, že můžeme prohloubit naši spolupráci, a navíc nabídnout našim klientům možnost navázat nové kontakty a procvičit své sociální dovednosti,“ dodává Petra Tučková.

 „Vstával jsem už ve dvě hodiny ráno, protože jsem nemohl dospat. Jsem v elektrárně poprvé a moc se mi tady líbí, lidé jsou příjemní, káva ode mě jim chutnala,“ říká s úsměvem Roman z Barevného světa, pro kterého je obsluha lidí v kavárně v Jaroměřicích už běžnou praxí.

V odpoledních hodinách se mohli klienti Barevného světa podívat také do elektrárny. V rámci umělecko – terapeutického projektu totiž neziskové organizace navštěvují se svým klienty zajímavé objekty v České republice. "Z fotografií návštěv pak vzejde výstava dokumentující příběhy jednotlivých klientů i organizací. Během léta a podzimu také probíhají workshopy pro osoby s mentálním postižením pod vedením profesionálních fotografů. Vše vyvrcholí uspořádáním společné akce pod širým nebem. Patronkou projektu je Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a světoznámý fotograf Robert Vano," doplnil tiskový mluvčí elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. Cílem projektu je podpořit integraci osob s mentálním postižením do společnosti. Více o projektu, který podpořila také Nadace ČEZ na www.fotografiemiproradost.cz