17. 07. 2014

V jaderné elektrárně Atucha, která se nachází nedaleko argentinské metropole Buenos Aires, byl na konci června slavnostně spuštěn nový reaktor. Jihoamerický stát se díky němu stane energeticky samostatnější.

Také velké jihoamerické aglomerace se stále více potýkají se stále se prudce zhoršujícím životním prostředím. Argentina je mimo to v energetické oblasti také značně závislá na exportu elektřiny z okolních zemí.

Oba tyto fenomény se však vláda jihoamerického státu snaží omezovat rozšiřováním výrobních kapacit jaderných elektráren. Na konci letošního června tak byl do provozu zařazen druhý blok elektrárny Atucha, která první energii do argentinské sítě dodala už v roce 1974.

Při slavnostním zahájení provozu nového zařízení vedoucí představitelé Argentiny potvrdili, že posílení pozice jádra opět výrazně upevní argentinskou energetickou nezávislost.

Nový reaktor zatím pracuje přibližně pouze na třetinový výkon. Očekává se však, že do plného provozu bude zařazen nejpozději do tří měsíců.

Argentina v současné době provozuje tři jaderné bloky ve dvou elektrárnách. Dva z nich se pak nacházejí právě v Atuche. Podíl jádra na argentinském energetickém mixu je v současnosti pouhých šest procent, předpokládá se však, že po instalaci nového reaktoru se tento podíl výrazně zvýší.