Z regionu

Díky schodišťové plošině se těžce postižená Nikola dostane z bytu na čerstvý vzduch

15. 01. 2019

Nadace ČEZ a uživatelé aplikace EPP – Pomáhej pohybem přispěli mladé Nikole s těžkým tělesným postižením na pořízení a instalaci schodišťové vertikální zdvižné plošiny.

Venkovní teploty v posledních dnech padají k bodu mrazu a mnohým z nás se na procházku nechce. U Nikoly, která je následkem úrazu tři roky upoutána na invalidní vozík, je ale situace jiná. „Schody v domě, kde se svou rodinou bydlí ve čtvrtém podlaží, a kde není výtah, byly dosud nepřekonatelnou překážkou dostat se na čerstvý vzduch,“ popsal starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Nikola je zcela odkázána na celodenní péči své matky, není schopná chůze ani řeči. Schodišťová vertikální zdvižná plošina, která byla v průběhu prosince instalovaná do domu, ve kterém rodina Nikoly žije, umožňuje přepravu zcela imobilní osoby přímo na invalidním vozíku a umožní tak Nikole pohyb mimo dům.

„Možnost projít se s Nikolkou venku na invalidním vozíku je opravdovým povánočním dárkem. Ráda bych poděkovala jak Nadaci ČEZ, tak také Jihomoravskému kraji, Městu Moravský Krumlov a dalším přispěvatelům, díky kterým už nemusíme být uvězněni doma,“ řekla při slavnostním předání plošiny maminka Nikoly paní Petra Plachá.

 

Moravský Krumlov získal dotaci od Nadace ČEZ už pro třetího občana města

Město Moravský Krumlov, který pečuje o své občany a citlivě vnímá situaci hendikepovaných osob, požádalo o finanční pomoc Nadaci ČEZ v grantovém řízení Podpora regionů. Ta žádosti vyhověla a projekt nasadila do aplikace EPP – Pomáhej pohybem, kde ho uživatelé brzy tzv. „vybodovali“ při svých různorodých aktivitách (www.pomahejpohybem.cz).

Moravský Krumlov získal od Nadace ČEZ v roce 2017 příspěvek na motomed pro občanku města Hanku Všetulovou a vloni příspěvek na nákup auta pro přepravu těžce postiženého Pavla Hladkého. Letos putoval příspěvek pro Nikolu. „Děkuji všem uživatelům naší mobilní aplikace EPP, kteří při sportovních aktivitách přidělili potřebné body pro pořízení schodišťové zdvižné plošiny v Moravském Krumlově. Věřím, že tento projekt v mnohém pozitivně ovlivní život Nikoly i jejích rodičů,“ sdělila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Fotogalerie