16. 12. 2015

Klientky Domova pro matky v Třebíči se radují z daru ve výši 148 tisíc korun. Je i jejich děti tak čeká výlet do ZOO, aquaparku s kurzem plavání, kino i hromada pomůcek do kreativní dílny.

Provozovatelem domova je Oblastní charita Třebíč a štědrým dárcem zaměstnanci společnosti ČEZ a Nadace ČEZ. Dar byl předán na předvánočním setkání zaměstnanců Jaderné elektrárny Dukovany. 

„Radost budou mít hlavně děti, protože právě na oživení jejich volného času budou využity finanční prostředky. Ať už na výlety, na vybavení klubovny, hry a výtvarné pomůcky a podobně,“ líčí vedoucí Domova pro matky s dětmi Eliška Klimešová. „Jsme schopni zajistit jejich základní životní potřeby, ale na tyto věci už z prostředků Charity, bohužel, nezbývá.“ Domov pro matky v Třebíči přitom poskytuje pomoc ženám s dětmi, které mají trvalý pobyt v regionu Třebíč, aby mohly samostatně žít a nést plnou zodpovědnost za péči o své děti. Je určen pro ty, které se staly obětmi domácího násilí nebo matky z narušeného sociálního prostředí. Domov ubytuje až 45 lidí, kterým je schopen pomoci v těžké situaci a nabízí jím i základní sociální poradenství.

„Koupíme si vlnu a budeme plést, vyrobíme nádherné svíčky, budeme se učit vařit, pořídíme si mnoho barev a papírů, budeme si číst v nových knížkách a dovybavíme si místnost, kde se můžeme scházet,“ raduje se Eliška Klimešová. „Mám radost, že se do projektu „Plníme přání“ zapojilo tolik zaměstnanců. Naši lidé přispěli na osm azylových domů téměř 635 tisíc korun, nadace tuto částku zdvojnásobila na více než 1,2 milionu,“ upřesnila při předávání šeku členka představenstva společnosti ČEZ Michaela Chaloupková.

Pracovnice domova jsou často svědky toho, jak děti velice rychle dospívají a místo her se vžívají do rolí hlavy rodiny. „Děti vidí, že matka potřebuje pomoc, že se trápí a tak se snaží pomáhat, místo užívání si dětství,“ vysvětluje Eliška Klimešová: „Díky daru dopřejeme dětem mnoho krásných zážitků, které bychom si z běžných financí na provoz našeho zařízení nemohly dovolit. Vyhledáváme přitom takové aktivity, které intenzivně propojí maminky s dětmi tak, aby jim spolu bylo hezky.“

Pracovnice domova si váží finančního daru, ale radost jim dělají i dary věcné. Uživatelky sociální péče totiž mohou využívat tři nové tablety, které byly součástí daru od Nadace ČEZ. Klientkám
a jejich ratolestem přitom pomáhá i darované oblečení, dětská kosmetika či hračky. Matky musely často opustit předešlé bydliště velice narychlo, jen s nejnutnějším vybavením a jakákoliv pozornost jejich život může výrazně zpříjemnit. 

„V příštím roce začne v Třebíči výstavba nového domu pro matky s dětmi s moderním zázemím a větším komfortem. Věřím, že bude velmi dobrou startovací čárou pro nový a klidný život našich klientek,“ uzavírá s optimismem Eliška Klimešová.