Z elektrárny

Děti zaměstnanců vyměnily mobily za zážitky v Jaderné elektrárně Dukovany

14. 08. 2023

Nepřetržitý provoz i velký rozsah prací při odstávkách bloků vyžadují přítomnost vysokého počtu pracovníků Jaderné elektrárny Dukovany i o prázdninách.

Energetici proto také během letošních prázdnin připravili dva týdenní turnusy příměstských táborů, které pracovníkům pomáhají skloubit jejich práci a péči o děti. S ukončením odstávky tak skončily i speciální příměstské tábory v Jaderné elektrárně Dukovany.
V pátek 11. srpna skončil pro dvacet pět dětí zaměstnanců elektrárny a dodavatelů druhý turnus příměstského tábora v Jaderné elektrárně Dukovany a jejím okolí. Zázemím pro příchod dětí se stalo Infocentrum, které vedle edukativních exponátů nabízí také odpočinkové prostory i zábavu pro všechny věkové skupiny.
Táborový program byl opravdu našlapaný. Děti se seznámily s činností a technikou speciální jednotky Policie ČR, která sídlí přímo v elektrárně. Během návštěvy dukovanské jednotky hasičů se naučily základy první pomoci a dozvěděly se spoustu informací o jejich práci. Prohlédly si výcvikový trenažer a havarijní kryt, podívaly se do Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice nebo vyrazily na výlet do zábavního centra Permonium v Oslavanech. Zpestřením jednoho z deštivých dnů bylo také představení loutkového divadla Jana Hrubce.
Dvanáctiletá Justýna z Hrotovic byla na táboře v Dukovanech už po třetí, její jedenáctiletá kamarádka Lea dokonce po čtvrté. Na táboře se jim líbí nabitý program, výlety a také to, že navštíví místa, kde pracují jejich rodiče. Justýna maluje a má ráda zvířata, Lea jezdí na koni. Obě dívky se shodly, že jim mobilní telefony ani počítače vůbec nechybí.
„Pro děti se snažíme společně s kolegy z elektrárny vymyslet program, který zaujme i děti, kteří jsou u nás opakovaně, aby to pro ně bylo stále zajímavé. Současně musíme pro výjimečnost prostředí dodržovat striktní pravidla elektrárny. Pro rodiče pracovníků elektrárny jde o významnou pomoc v období, kdy se musí věnovat svým pracovním povinnostem,“ říká Kristýna Vohlídková z útvaru komunikace, který tábory organizuje.


Příměstské tábory aktuálně probíhají také v Jaderné elektrárně Temelín, kde se energetici připravují na odstávku bloku, která by měla začít koncem příštího týdne.

Fotogalerie