Studenti

Děti z vémyslické školky na exkurzi v dílnách v Polánce

01. 11. 2021

Děti z mateřské školy ve Vémyslicích v polovině října navštívily pracovní studentské dílny v Polánce, které spadají pod Střední školu dopravy, obchodu a služeb v Moravském Krumlově.

V kovářské dílně si vyzkoušely kovat na kovadlině, velkým zážitkem pro děti bylo setkání s koňmi. Nejprve pozorovaly kováře při kování kopyta a následnou možnost posadit se na koňský hřbet využilo každé z dětí s nadšením. V dílně automechaniků pomocí přístrojů nadzvedávaly auto a zespodu nahlížely na jeho podvozek. Na řadu přišla také zámečnická hala, kde pan mistr dětem popsal, jak stroje fungují a ukázal také nářadí nepostradatelná k výkonu zámečnického povolání. Při procházení mezi jednotlivými halami děti znovu usedly do sedla, tentokrát v pozici řidičů traktoru a motorky.
Zlatou tečkou exkurze byla truhlářská dílna, kde si děti truhlářskou práci v praxi přímo vyzkoušely. Vyrobily si přívěsky z dřevěných srdíček, srdíčka si nejdříve vlastníma rukama obrousily na smirkovém papíře. Poté se spolu s panem mistrem pustily do výroby ptačí budky. Jelikož při práci čas doslova kvapí, blížil se čas obědu a s ním spojený návrat do mateřské školy. „Děti se do ní vrátily plny dojmů, informací a také s novou ptačí budkou, do níž na zahradě přichystaly ptáčkům krmení,“ svěřila se paní učitelka Iveta Procházková.

Fotogalerie