Z regionu

Děti z Mateřské školy Husova v Moravském Krumlově dostaly zbrusu novou zahradu s dráhou pro koloběžky

12. 05. 2021

Nová dráha pro koloběžky, dřevěný altán, hřiště, basketbalové koše i házenkářské branky jsou součástí školní zahrady Mateřské školy Husova v Moravském Krumlově, která prošla výraznou proměnou. Děti ji začnou využívat hned poté, co se umožní jejich návrat zpět do školky v souvislosti s vládními opatřeními proti koronaviru.

„Školní zahrada už potřebovala nutné zásahy a opravy. Rozhodli jsme se, že našim dětem vybudujeme novou zahradu s množstvím sportovních prvků a bezpečným prostorem pro jejich dovádění,“ sdělil starosta města Moravský Krumlov Tomáš Třetina. Město se jako zřizovatel mateřské školy pustilo do první etapy rekonstrukce na podzim loňského roku. Nejprve byly zapotřebí terénní úpravy, jako předláždění chodníků, opravy rampy, opěrné zdi a vstupních schodišť. Stávající plocha hřiště získala nový sportovní povrch z gumového granulátu. Novinkou a zároveň překvapením bude pro děti nová dráha pro koloběžky.

Na vybavení školní zahrady přispěla Nadace ČEZ
Školní zahrada je místem, kde děti velmi rády tráví čas, zvláště pak, pokud je dobře vybavená. Pobyt na čerstvém vzduchu je zdravý a děti získávají kladný vztah k přirozenému pohybu. Na zahradě se nachází dřevěný zastřešený altán, který skýtá úkryt před nepřízní počasí a v parných dnech poskytuje stinné místo pro hraní a povídání. „Do altánu jsme nechali zabudovat stůl se židlemi, takže tu děti mohou hrát hry, malovat nebo si jen tak posedět na čerstvém vzduchu. Počítali jsme i s lavičkami, které jsou rozmístěny po celé zahradě, a nesmí chybět ani nová skluzavka,“ doplňuje starosta Tomáš Třetina.
Pro sportování dětí je zahrada vybavena házenkářskými brankami, basketbalovými koši, děti si mohou vyzkoušet, jak se hraje volejbal. Právě na toto vybavení byly použity peníze z Nadace ČEZ ve výši 350 000 Kč. Celkové náklady na modernizaci zbrusu nové školní zahrady vyšly město Moravský Krumlov přes dva miliony korun.
„Spolupráce se zástupci Moravského Krumlova je dlouhodobá a na velmi dobré úrovni. Za uplynulých několik let se podařilo společně zrealizovat mnoho projektů, které zvýšily občanskou vybavenost města i zvelebily zdejší prostředí,“ řekla při slavnostním předání Jana Štefánková z Jaderné elektrárny Dukovany, která zastupuje Nadaci ČEZ na jižní Moravě.

Mateřskou školu Husova navštěvuje v tomto školním roce devadesát dětí ve čtyřech třídách. Pod tuto mateřskou školu spadá pracoviště na Palackého ulici, kam chodí do dvou tříd padesát dětí, a na ulici S. K. Neumanna funguje jedna třída pro pětadvacet dětí.

 

Fotogalerie