Studenti

Děti v Duběnce vyměnily plastové hračky za šišky a listí

28. 04. 2023

Říkají si Dubánci. Jsou to děti, které chodí do lesního klubu Duběnka v Moravském Krumlově. Před třemi lety ho založila skupinka rodičů jako alternativu předškolního vzdělávání.

„Inspirujeme se konceptem lesních mateřských škol, což znamená, že děti tráví celoročně a za téměř každého počasí většinu času na čerstvém vzduchu, nejčastěji v lese,“ popisuje Petra Štrausová, která je jednou z průvodkyní. Tak se říká těm, které mají v lesním klubu děti na starosti. Začínali v dřevěné klubovně v zámeckém parku a nyní mají zázemí v bývalém kulturním domě v Rokytné. Do lesa je to pár metrů. Z větví si staví úkryty, učí se poznávat hmyz a také stromy, keře a rostliny. Plastové hračky děti rády vyměňují za šišky a listí. A trocha toho bláta nikomu nevadí. „Vytváříme příležitosti k setkávání ve formě slavností a rituálů s písničkami, tancem a tvořením z přírodních materiálů. Do programu zapojujeme i kousky organizovaných činností, relaxační techniky a na ně napojené hry pro pohybovou všestrannost, hudební a muzikoterapeutické aktivity,“ přibližuje jedna z maminek a také průvodkyň Lenka Nováčková. Děti, průvodkyně i rodiče se vzájemně učí respektu k sobě i k potřebám ostatních a k přírodě okolo nás.

Páteční rodinná dopoledne i exkurze
Letošní novinkou jsou páteční rodinná dopoledne v kulturním domě Rokytná, která připravuje Klára Pýchová a Barbora Veselá. Jsou určena pro děti od narození do zhruba sedmi let věku a pro jejich rodiče a prarodiče. Společně vyrážejí na procházky a také tvoří a učí se. Každý pátek jiné téma, povídají si o včelách a bylinkách, věnují se tom, co rok a příroda přináší – jahody, Den otců, Den dětí. Vedle toho plánují pro děti různé exkurze a objevování světa kolem nás. Zavítali už na zámek v Moravském Krumlově a také do zdejší pekárny, kde se podívali, jak se peče chleba a rohlíky. A také si na pěkně vypečeném rohlíčku dobře pochutnaly. Pro zájemce pořádá Duběnka také různé přednášky zaměřené na výchovu dětí, kyberbezpečnost, kritické myšlení a třeba i na téma aromaterapie pro děti.

 

 

Fotogalerie