Z elektrárny

Desítky studentů se zajímaly o budoucnost energetiky v Česku

27. 11. 2019

V úterý 26. listopadu se uskutečnila konference pro studenty Střední průmyslové školy Třebíč s názvem Perspektivy energetiky. Vznikla ze studentské iniciativy a měla za cíl odpovědět na to, co mladé zajímá. Škola proto pozvala ty nejpovolanější.

ČEZ nabízí studentům praxe, stáže i práci
Linda Navrátilová ze strategického náboru Skupiny ČEZ představila v sále nabitém studenty absolventy zdejší školy, kteří nyní pracují v jaderné elektrárně. Stejnou možnost pracovního uplatnění budou mít i současní studenti.
Jedenáctým rokem funguje v Třebíči obor Energetika. V celé České republice je to jediný a jedinečný obor.  V prvním ročníku mimo jiné studenty čeká odborná exkurze v elektrárně, ve druhém a třetím ročníku týdenní praxe a v posledním ročníku přichází nabídka možnosti jít do elektrárny pracovat. V současné době v jaderné elektrárně Dukovany pracuje celkem 47 absolventů oboru Energetika. Ti, kteří zamíří na vysoké školy, mohou absolvovat Letní univerzitu, což je odborná stáž v rámci které si účastníci projdou celou elektrárnu. ČEZ nabízí budoucím operátorům jaderné elektrárny stipendia. Více informací o tom, co nabízí ČEZ pro studenty středních a vysokých škol, najdete na webu kdejinde.cz. Virtuální prohlídky jaderné elektrárny můžete vidět na webu svetenergie.cz.

Při výstavbě nové elektrárny vznikne tisíce míst pro studenty
O perspektivě energetické soběstačnosti České republiky hovořil Martin Uhlíř, výkonný ředitel společnosti Elektrárna Dukovany II.  „Pokud nebudeme pracovat na novém jaderném zdroji, budeme muset v budoucnu elektřinu dovážet. Jenže ono to ani nebude od sousedních států příliš možné. Abychom byli soběstační, musíme postavit až tři nové jaderné bloky,“ konstatoval. Proto se česká vláda rozhodla postavit nové jaderné bloky v Dukovanech. V současné době se na přípravě tak náročné stavby intenzivně pracuje. ČEZ nyní připravuje dokumentaci pro územní řízení, je to důležité razítko, bez kterého se nelze posunout dál. První „kopnutí“ do země vychází na rok 2031. „Uvědomme si, že je před námi největší strategická stavba v dějinách České republiky. Jeden blok vychází na 120-150 miliard korun. Je to velká příležitost pro vás, budeme potřebovat techniky, energetiky, strojaře, stavaře, ale i právníky a spousty dalších profesí,“ upozornil Martin Uhlíř. V diskuzi se studenti ptali na budoucnost paliva, zajímali se o výkon plánovaného nového reaktoru a také na způsob zadávání výběru dodavatelů.

Elektromobilita zažívá boom
Docent Vysokého učení technického Petr Mastný se zaměřil na roli obnovitelných zdrojů při rozvoji infrastruktury pro elektromobilitu. Právě elektromobilita je směr vývoje v kontextu globálních změn, znečistění ovzduší a snižování zásob fosilních paliv. Řidiči elektrovozů mohou nabíjet na 200 dobíjecích stanicích v České republice.  Jeho kolegové se pak věnovali dalším tématům z energetiky a odpovídali na dotazy studentů.
Eva Fruhwirtová