(Ne)známé

Desítky lidí se vydaly s párou za horníky

22. 07. 2021

Přes dvě století se v obcích Mikroregionu Kahan ve velmi těžkých podmínkách dobývalo černé uhlí. Zájemci si tuto historii mohli připomenout v sobotu 17. července. Ze Zastávky u Brna do Zbýšova se navíc svezli vlakem s parní lokomotivou, který provozuje zbýšovské Muzeum průmyslových železnic.

Zážitkový program ve dvou letních sobotách
Před třiceti lety začal razantní útlum dolování černého uhlí na Rosicko-Oslavansku, přesto o hornické minulosti oblasti nedaleko Brna mnoho lidí ani netuší. Už druhým rokem se to snaží napravit letní zážitkový výlet S párou za horníky. Stojí za ním Mikroregion Kahan, který sdružuje 14 měst, městysů a obcí, jež dobývání uhlí zasáhlo více než jakékoliv jiné dějinné zvraty. „Po loňském úspěchu jsme se rozhodli pro pokračování. Připravili jsme speciální program na dvě prázdninové soboty, a to na 17. července a 14. srpna,“ přiblížil Petr Pospíšil, předseda dobrovolného sdružení obcí.

Komentovaný výstup na haldu u dolu Ferdinand
Ze Zastávky se parní lokomotivou a důlními vláčky se zájemci svezli přes Babice u Rosic do zbýšovského areálu Muzea průmyslových železnic. To sídlí v bezprostřední blízkosti někdejšího areálu významných dolů Jindřich, Antonín (z něj vyjel 18. února 1992 vůbec poslední vozík) a Jindřich II. Tento důl byl se svou hloubkou 1550 m nejhlubším černouhelným dolem ve střední Evropě a loni to bylo 60 let, co se začal hloubit. Doly jsou dnes kompletně zlikvidovány, ale hornictví připomíná „umělá hora“ nad areálem, tedy kopec hlušiny, takzvaná halda nad Zbýšovem a u babického dolu Ferdinand. Právě na haldu u Ferdinanda se v sobotu 17. července skupina dospělých i dětí vydala v čele s průvodkyní. Vystoupali až na vrchol haldy, cesta to byl strmá a na botách se jim usazoval černý prach. Po této exkurzi je strojvedoucí důlního vláčku Adam Dvořáček zavezl zpět do areálu Muzea průmyslových železnic.

Jedinečná příležitost podívat se do těžní věži dolu Simson
Unikátní příležitost poznat, jak se uhlí dobývalo, co všechno havíři potřebovali, jak se chránili, měli návštěvníci ve zbýšovské těžní věži dolu Simson. „O dvou vybraných sobotách bude jinak nepřístupná budova exkluzivně otevřena,“ potvrdil Karel Novotný z Vlastivědného spolku Zbýšov. Uvnitř věže jsou k vidění pozůstatky samotného těžního systému a exponáty, které se podařilo nadšencům a bývalým havířům ze spolku shromáždit, je zde podrobně popsaná historie dobývá uhlí na Rosicko-Oslavansku. Členové spolku společně s městem Zbýšov právě dokončují repliky důlních štol, jak s původním dřevěným zpevněním, tak zejména s ocelovými výztužemi zvanými hajcmany. Ta má 56 metrů a je přesnou kopií štol, které sahaly až do jedenapůlkilometrové hloubky v Jindřichu II. „Od loňska přibyla také replika těžní klece. Momentálně upravujeme a zpevňujeme venkovní prostranství, připravujeme je na pozdější instalaci těžních strojů,“ doplňuje Vratislav Široký, starosta Zbýšova.

 

  • Další zážitkový program se uskuteční v sobotu 14. srpna.