Z regionu

Den otevřených dveří na průmyslovce v Třebíči

17. 01. 2013

Ve středu 16. ledna otevřela střední průmyslová škola v Třebíči své dveře pro širokou veřejnost, zejména pro budoucí zájemce o studium a jejich rodiče. Jako jediná škola na Vysočině nabízí obor energetika, o který je stále velký zájem.

„Většinou chodí rodiče i děti připraveni. Ptají se na konkrétní věci a rozhodují se mezi obory. Nabízíme šest studijních oborů a tři učňovské,“ vysvětluje Jana Mozorová ze střední průmyslové školy. Rodiče i budoucí studenti měli možnost podívat se do všech učeben, laboratoří i dílen. Od vstupu do školy je učitelé doprovodili do multimediální učebny, kde je seznámili se školou a se všemi obory a možnostmi, která škola poskytuje. „Žáci někdy váhají, takže učitelé mu pomohou nasměrovat. Může se na cokoliv zeptat a společně tak mohou vybrat vhodný obor,“ popisuje ředitel školy Zdeněk Borůvka a dodává, že zájem o dny otevřených dveří, které se během roku konají celkem čtyřikrát, je docela velký.

Průvodci po škole byli učitelé, ale také studenti. Ti ochotně seznamovali návštěvníky s fungováním nejrůznějších přístrojů. A že jich v učebnách nebylo málo. Ti, kdo se přišli podívat, mohli vidět postup výroby určitých součástek od zadání do počítače až po samotný proces obrábění a výsledku.  Škola má velké prostory a místy pro neznalce připomínala bludiště. Díky doprovodu učitelů nebo studentů ale nebyl problém projít si celou školu.

Průmyslová škola má přes osm set studentů, většina je z Třebíče a okolí, ale někteří jsou také ze vzdálenějších regionů.