Z regionu

Další osvětlený oranžový přechod ve Velké Bíteši zajistí větší bezpečnost chodců

18. 04. 2024

Nový bezpečný přechod pro chodce vznikl na Vysočině ve Velké Bíteši na frekventované ulici Karlov na odbočce na Letnou. Ulice Karlov na silnici 2. třídy, která směřuje na Brno, je jednou z nejrušnějších v Bíteši. Pro zvýšení bezpečnosti chodců bylo instalováno osvětlení přechodu pro chodce. Na projekt přispěla Nadace ČEZ v rámci grantového programu „Oranžový přechod“.

Oranžové přechody Nadace ČEZ přispívají k větší bezpečnosti chodců i řidičů už více než deset let. Mají kvalitní i úsporné osvětlení, které zlepšuje kontrast chodce s vozovkou. Chodec je tak pro řidiče viditelný z větší vzdálenosti. Nadační příspěvek je určen na instalaci osvětlení dosud neosvětlených nebezpečných přechodů pro chodce v intravilánu i extravilánu.

 

„Cílem města Velká Bíteš je zvyšování bezpečnosti dopravy i chodců. Máme nainstalováno nové úsekové měření na ulici Lánice, v loňském roce jsme vybudovali nový osvětlený přechod v ulici Pod Hradbami a chystáme další. Jsme rádi, že je naším partnerem Nadace ČEZ, která nám pomáhá zvyšovat tuto bezpečnost v dopravě budováním oranžových přechodů,“ říká Hana Žáková z odboru investic a rozvoje Městského úřadu Velká Bíteš.

 

Statistiky uvádějí, že až celá pětina smrtelných nehod chodců se odehrává na vyznačeném přechodu a nejčastější příčinou bývá nepozornost řidiče a přehlédnutí chodce. Zvlášť důležité je, aby chodci byli vidět hlavně za šera, kdy je viditelnost nízká. Udává se, že kvalitně osvětlené přechody dokážou počet střetů motoristů s chodci zlepšit až o 65 procent. "Už od roku 2013 proto Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím lépe zabezpečit frekventované přechody pro chodce právě prostřednictvím kvalitního osvětlení. Napříč Českou republikou už funguje 247 Oranžových přechodů, další jsou v realizaci," uvedl tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

 

„Obce v drtivé většině případů chtějí bezpečnější přechody zejména v blízkosti škol a školek, protože malé děti patří k nejohroženějším skupinám chodců. Oranžové přechody ale vznikají třeba i u autobusových a vlakových nádraží, kde zvyšují bezpečnost lidí spěchajících ještě za tmy do práce nebo z práce, případně u nemocnic, kde chrání zejména seniory a osoby se sníženou mobilitou. O grant je i po letech stále velký zájem,“ uvádí ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

 

  • Nadace ČEZ je největší firemní nadací v České republice. Za posledních 20 let podpořila napříč regiony každý rok v průměru přes 750 projektů za více než 160 milionů korun.
  • Podrobné informace o podmínkách grantových řízení najdou zájemci na webu Nadace ČEZ (Vyhlašovaná grantová řízení | Nadace ČEZ (nadacecez.cz)

Fotogalerie