Z elektrárny

Dalešická přehrada je díky dobrovolníkům zase o něco čistější

24. 05. 2013

Boty, PET lahve, špejle z lízátek, pneumatiky, zapalovače, palety ale i dvě lahve vína – to vše a mnohem více posbírali dobrovolníci z elektrárny v okolí Dalešické přehrady. Celkem naplnili padesát osm pytlů.

Loď Energie rozvezla v chladném čtvrtečním ránu 23. května sedmnáct dobrovolníků po březích přehrady. První čištění přehrady se konalo v roce 2007 a od té doby je každý rok. Pavel Bertok čistil okolí přehrady po druhé. „Stavím v Dalešicích dům a chci, aby okolí, kde budu bydlet, bylo hezké a čisté,“ vysvětlil Pavel své důvody. Vloni našel Pavel dokonce vypáčený trezor ve velikosti mikrovlnky.

Další dobrovolník Jakub Honzík byl letos na dobrovolnickém dnu poprvé. „Ráno to vypadalo, že místo na přehradu pojedu s manželkou do porodnice. Ale pojedeme asi o víkendu,“ vypráví s úsměvem a lehce nervózní Jakub. František Ošmera z Koněšína patří k dlouholetým dobrovolníkům čištění přehrady: „Rád se zapojuji. Vyčištění okolí je potřeba a není jednoduché to zorganizovat. Je k tomu zapotřebí materiál, pomůcky, loď. Takže jsem rád, že daří v rámci dobrovolnických dnů toto pořádat.“

Letošní čištění bylo náročnější v tom, že bylo hodně vody a také docela zima. „Nepořádku bylo stejně jako v minulých letech. Každý rok posbíráme tak pět pytlů a letos tři. Ale je to tím, že jsme tentokrát byli v náročnějším terénu, kde se nám hůř proplétalo mezi stromy,“ popisuje Jaroslav Zejda.

Jedna skupinka dokonce sbírala nepořádek z přehrady na pramicích. Voda měla deset stupňů. „Když jsme se pohybovali a sbírali, tak zima nebyla. Horší to bylo na lodi. Naštěstí ale nepršelo, i když pláštěnky jsme ráno rozdali. Letošní sbírání se podařilo, nebyly žádné komplikace. Všichni jsme rádi, že jsme pomohli dobré věci,“ uzavírá Kristýna Schwarzová.