(Ne)známé

Dalešice

06. 02. 2020

Dalešice leží zhruba 6 km od Jaderné elektrárny Dukovany. Proslavil je především Menzelův film Postřižiny a Dalešická přehrada. Od roku 2014 opětovně získaly statut městyse. S tím také nový znak obce, ve kterém je vyobrazena kaple sv. Kříže.

V Dalešicích mají mateřskou školku a první stupeň základní školy, dva obchody se smíšeným zbožím, poštu a nově také ordinaci praktického lékaře. Od loňského roku je starostou Jiří Loukota. Má rád historii a pod jeho taktovkou se rozjíždějí nové projekty.

Letošní novinky: pozemky pro rodinné domy a nová ordinace lékaře
Po dlouhých letech chtějí v Dalešicích připravit pozemky pro rodinné domy. „Musíme ještě dořešit jednu směnu pozemků, ale jinak věřím, že letos začneme s přípravou zhruba patnácti nových stavebních parcel. Na úřadě mi leží deset žádostí, zájem mladých zůstat bydlet u nás je,“ říká starosta Jiří Loukota. Přiznává, že v obci žije hodně starších lidí, podle něj jim utekly dvě generace mladých do okolních vesnic. Ze 600 občanů je sto třicet lidí důchodového věku a 81 lidí ve věku nad 70 let. Také proto téměř rok usiloval o to, aby se mu podařilo zpět získat praktického lékaře. Dalešickou ordinaci pro pacienty otevře zanedlouho doktor Cyril Činátl. K dispozici jim bude každé úterní dopoledne.
Z investičních projektů je čeká úprava sběrných míst na tříděný odpad, nové kontejnery a zastřešená stání.  „Pustíme se také do výměny obecního rozhlasu. Podle opraváře jsou na jižní Moravě pouze dvě obce, které mají rozhlas ze 70. let. Musíme jít s dobou. Nový rozhlas bude umožňovat posílání SMS a také natavení automatického hlášení v době, kdy jsou lidé doma zpět z práce,“ dodává Jiří Loukota.

Připravují nové zázemí pro dobrovolné hasiče
Vedle Sokola jsou v obci aktivní také dobrovolní hasiči. Věnují se mládeži v hasičském kroužku a jezdí na závody. Jeden vyhlášený také pořádají na konci letních prázdnin – O pohár starosty městyse. Svou zdatnost v požárním sportu si porovnávají s týmy z okolních vesnic. V současné době využívají ke své činnosti dvě místa – techniku mají v hasičské zbrojnici, Tatru parkují v hale u hřiště. ,,Chtěli bychom v budoucnosti tato dvě místa sloučit, aby byla veškerá technika na jednom místě, urychlí to výjezd SDH v případě potřeby. Jednou z možností je vytvoření nové základny v zakoupené administrativní budově v bývalém zemědělském družstvě, uvidíme, jak se domluvíme,“ prozrazuje starosta.
 

Myslivci, rybáři a Sokolové
Dalším spolkem jsou myslivci, kteří sdružují také členy z Hrotovic a Stropešína. Scházejí se v nově zrekonstruované myslivně za pivovarem. „Obci pomáhají při brigádách, je s nimi dobrá spolupráce,“ pochvaluje si starosta. Od loňského podzimu fungují také rybáři. Před rokem propachtovali pivovarský rybník, takže se o něj starají a také udržují okolí cyklostezky, která kolem něj vede. Chtějí si vychovat rybářskou mládež a začít pořádat rybářské závody pro děti. Dobré jméno mají Dalešice také díky aktivní činnosti Sokola. Manželé Potůčkovi a ostatní členové Sokola se věnuji dětem a mládeži v mnoha sportovních oblastech. V sokolovně mají výstavku získaných pohárů a diplomů. Mimo sportovní aktivity, pořádají každý rok oblíbené divadelní vystoupení pro širokou veřejnost.

 

Osud kláštera a zámku
Málokdo ví, že v Dalešicích byl klášter. Jeho existence se datuje od konce 13. do druhé poloviny 16. století. Je spjat s kostelem sv. Petra a Pavla. Ten patří k nejcennějším památkám a skrývá bohaté architektonické prvky. Nejen o nich, ale i o historii vyprávěl dalešický kronikář Rudolf Špaček zájemcům při loňském prvním ročníku Noci kostelů. V letošním roce se Římskokatolická farnost Dalešice připravuje na náročnou rekonstrukci kostelní věže. „Do kupolí se vždy ukládají vzkazy pro budoucí generace, takže i my ho připravíme. Jsem zvědavý, jaké poselství z minulosti v kupoli najdeme.“
V těsném sousedství kostela se nachází zámek z přelomu 12. a 13. století. Pamatuje mnohé. Ze šlechtického sídla se ve 20. století stal místem pro kanceláře, byty a dílny. Do roku 1989 ho národní podnik Průmyslové stavby Brno, které stavěly Jadernou elektrárnu Dukovany, využívaly k administrativním a rekreačním účelům. Dnes zámek chátrá. „Mluvil jsem se současným majitelem a slíbil, že se pustí do rekonstrukce, tak uvidíme,“ říká starosta Jiří Loukota.

Kaple a škola – dominanty obce
Výraznou dominantou obce je kaple sv. Kříže. Každý, kdo jede přes Dalešice, ji nemůže svým zrakem minout. Využívají ji především se smutečním obřadům, za ní se nachází hřbitov. To se ale změní. Starosta plánuje, že v letošním roce uspořádá v kapli adventní a vánoční koncert. Nepřehlédnutelnou budovou je také místní škola. Od 20. let 20. století ji řídil otec Vítězslava Nezvala. Spoluzakladatel poetismu a vůdčí osobnost českého surrealismu má před školou v Dalešicích pomník.