Z regionu

Cvičení pokračovalo na dekontaminačním místě u Kožichovic

27. 03. 2013

Desítky hasičů, záchranářů, policistů i členů krizových štábů zaplnili ve středu 27. března prostor u kožichovické křižovatky. Cvičili zde dekontaminaci osob a techniky.

Součástí cvičení ZÓNA 2013 byla také ukázka praktických činností v místě dekontaminačního stanoviště v Kožichovicích u Třebíče. Ukázce dekontaminace předcházela ještě simulace dopravní nehody dvou osobních vozidel. Při nehodě se fiktivně zranilo osm lidí u obce Okrašovice. Při příjezdu k dopravní nehodě bylo naměřeno zvýšené pozadí radioaktivity. Hasiči vyprostili zraněné osoby a záchranáři je transportovali sanitkou na dekontaminační místo, kde je po dekontaminaci převzala do péče Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina.

Cvičení se zúčastnili také členové Občanské bezpečnostní komise

Pavel Štefka, starosta Bohutic a Josef Obršlík, starosta Ketkovic jsou členy Občanské bezpečnostní komise a jako pozorovatelé se přijeli ve středu 27. března podívat na práci záchranných složek do dekontaminačního prostoru u Kožichovic. „Po cestě jsme viděli zásah u dopravní nehody a převoz raněných na dekontaminační místo. Ve srovnání cvičení z minulých let je vidět posun v kvalitě techniky a autoparku. Jsem přesvědčen, že havarijní situace nenastane, ale je dobře, že se cvičíme a jsme na tuto eventualitu připraveni. Mám z toho dobrý pocit,“ svěřil se Pavel Štefka. Josef Obršlík potvrdil slova svého kolegy. „Je vidět, že lidé přesně vědí, co mají dělat. Jsou tady obtížné podmínky, sníh a velká zima. Přesto vše zvládají bez problémů. Oceňuji celkovou připravenost. Jako dlouholetý hasič tuto práci mohu ocenit i z jiného pohledu.“