01. 09. 2014

V úterý 5. srpna byl čtvrtý blok největší belgické jaderné elektrárny automaticky odstaven kvůli poruše olejových rozvodů turbíny. Oprava poškozených zařízení bude trvat nejméně do konce roku.

Ihned po zjištění závady začali odborníci společnosti Electrabel, jež elektrárnu provozuje, se zjišťováním příčin i následků závady. Podle dostupných výsledků vyšetřování mazivo z potrubí uniklo z ventilu, který pravděpodobně nechal otevřený některý ze zaměstnanců.
Kvůli nedostatku oleje pak došlo k závažnému poškození mnoha součástí turbíny. Přesný rozsah defektů stále ještě není znám. Je však jasné, že jejich oprava bude trvat dlouhé měsíce a neskončí dříve než na konci prosince letošního roku.

K havárii došlo v takzvané nejaderné části bloku, a proto nemohlo ani teoreticky dojít k úniku radiace do okolního prostředí. Zdraví zaměstnanců elektrárny ani obyvatel okolních obcí tak nemohlo být v žádném případě ohroženo. Důvody poruchy se zabývá také belgický úřad pro kontrolu jaderných zařízení, který na vyšetřování intenzivně spolupracuje se zástupci města Dendermonde, u nějž se elektrárna Doel nachází.
Belgie na elektřinu z jádra ve svém energetickém mixu už dlouhá léta spoléhá. V současnosti dvě zdejší jaderné elektrárny vyrobí téměř 60 % belgické elektrické energie.