Z elektrárny

Co obnáší práce strojníka energetických zařízení

26. 12. 2012

Petru Procházkovi je dvacet sedm let, bydlí v Moravském Krumlově a v elektrárně pracuje čtyři roky. Petr vystudoval strojařinu na střední odborné škole v Moravském Krumlově a nyní je na pozici strojníka energetických zařízení sekundárního okruhu hlavního výrobního bloku.

Co všechno obnáší vaše práce? Jak byste ji popsal lidem, kteří o ní nic neví.

Hlavní náplní práce je kontrola provozu. Kontrolujeme především teplotu ložisek, chvění, hlučnost a teploty točivých strojů, tlaky, těsnost rozvodů provozních medií a také správnost značení technologie. Sledujeme stav zařízení a jednotlivé parametry zapisujeme. Dále zajišťuji a odjišťuji zařízení pro opravy, odstraňuji drobné závady a při zjištění větších závad vystavujeme žádanky pro servisní firmy k opravám. Máme na starosti svěřenou část strojovny, vytápění elektrárny, vzduchotechniku, a staráme se o to, aby vše běželo tak jak má, a hlavně dle předpisů.

Jaké to je pracovat na směny? Jaké jsou výhody, nevýhody?

Pracovat na směny je občas náročnější. Tělo si musí pokaždé zvykat na jiný rytmus. Ale není to tak hrozné.

Jaká vlastnost je pro tuto práci nejdůležitější?

Řekl bych, že pečlivost, trpělivost a klidné myšlení při vykonávaní pracovního úkonu.

Jak vypadá vaše pracovní směna?

Směna mi začíná tím, že převezmu předchozí směnu. Zjistím, co se událo a poté je konference s nadřízeným, kde se předávají informace.  Pak se vydám na pochůzku strojovny, kde kontroluji zařízení a přidělené prostory. Během směny se také zajišťují nebo odjišťují zařízení, případně provádím různé manipulace podle potřeby provozu bloku. Všechny úkony, které provedu během směny, zapisuji do provozního deníku. Směna končí střídáním, kdy se s kolegou měníme. Opět mu předám informace a tím směna pro mě končí.

Co děláte ve volném čase?

Ve svém volném čase se věnuji fotbalu. Také rád cestuji za sportem, teplem a kulturou.