19. 04. 2014

Čínští vědci vloni představili ambiciózní projekt, jehož cílem je vytvoření unikátního thoriového reaktoru. Podle současných plánů by mohl světlo světa spatřit už během příštích deseti let.

V Číně v současné době vzniká velká část elektrické energie spalováním uhlí a v některých oblastech jsou emise oxidů uhlíku už natolik neúnosné, že výstavba dalších uhelných elektráren s ohledem na zdraví obyvatelstva už nepřichází v úvahu.

Produkce elektrické energie ve druhé nejlidnatější zemi světa se tak musí začít ubírat jiným směrem. Vloni čínská vláda představila ambiciózní projekt nového thoriového reaktoru, který by byl prvním zařízením svého druhu na světě.

Toto zařízení by teoreticky mělo pracovat levněji a efektivněji než nyní používané reaktory. Jedna tuna thoria, které se běžně a poměrně hojně vyskytuje i v přírodě, má totiž potenciál vyrobit stejné množství energie jako bezmála dvě stě tun uranu.

Podle původních plánů mělo být nové zařízení vyrobeno za přibližně pětadvacet let, čínské úřady však tuto lhůtu v nedávné době zkrátily na pouhé jedno desetiletí. Pokud tak budou ambiciózní plány čínských vědců realizovány podle plánu, je možné, že vůbec první jaderná elektrárna s thoriovým reaktorem začne v Číně vyrábět elektřinu už kolem roku 2025.