(Ne)známé

Chráněná pracovní místa v Barevném světě jsou v ohrožení. Kvůli díře v zákoně

03. 09. 2021

Sdružení Barevný svět je součástí života v Třebíči i regionu. Poskytuje tři sociální služby pro handicapované (denní stacionář, sociální rehabilitaci a chráněné bydlení v Hrotovicích a Třebíči), nad rámec toho také vytváří chráněná pracovní místa.

Doba covidová zde však zanechala šrám, který může být pro udržení celého rozsahu služeb organizace nezvratný.
Kvůli administrativní komplikaci přišli o půlroční výpadek financí na pokrytí mezd pro své handicapované zaměstnance a také o statut zaměstnavatele na chráněném pracovním trhu. Obrátili se o pomoc na ministerstvo práce a sociálních věcí, to jim však nepomohlo. Ale protože jsou zvyklí bojovat a čelit nesnázím, rozhodli se nevzdávat. Potřebují finančně zvládnout šest měsíců. Od nového roku jim úřady slíbily, že se vše vrátí zpět do původního stavu.

Co se vlastně stalo?
Barevný svět je státem uznaný zaměstnavatel pro chráněná pracovní místa už osm let. Podle legislativy je tento statut udělován na tři roky, poté se musí znovu úřady žádat o potvrzení na dobu neurčitou. Díky tomuto zařazení tak mohou zaměstnávat handicapované, protože dostávají od Úřadu práce 75% dotaci na jejich mzdu. Nyní se dostáváme k jádru problému. Podle zákona musí sdružení za předchozích 12 měsíců zaměstnancům s postižením vyplácet mzdu bezhotovostně. „V covidové době to bylo pro nás velmi složité, někteří byli v karanténě, báli se chodit do práce, naše kavárny jsme měli zavřené. Někteří handicapovaní zaměstnanci dostali vzhledem ke složité situaci část mzdy vyplacenou v hotovosti. Nikoliv bezhotovostně. A to je ten problém, který způsobil to, že jsme přišli o dotaci na současná pracovní místa,“ popisuje ředitelka Petra Tučková. Nejen tento případ poukazuje na díru v zákoně, někteří mentálně handicapování neumí nebo nemohou zacházet s penězi na účtu, přitom podle zákona je nemohou dostat v hotovosti. Neuspěla ani intervence regionálních politiků na ministerstvu. Barevný svět přišel od července o půlroční dotaci na mzdy i statut zaměstnavatele pro chráněná pracovní místa. „Zažádat můžeme až v lednu 2022, úředníci mám přislíbili, že by pak už neměl být problém,“ dodává Petra Tučková. Nicméně současné řešení není ani snížení pracovních úvazků, protože úřadům musí doložit, že tři měsíce před žádostí zaměstnávají přes 50 % lidí s postižením. Nezbývá jim tedy táhnout to dál a pokusit se doslova přežít.

Benefiční koncert pro Barevný svět na udržení pracovních míst pro handicapované
Výpadek dotace činí 1 200 000 Kč, aby Barevný svět situaci mohl zvládnout, potřebují zajistit alespoň polovinu peněz. S žádostí o podporu oslovují firmy z regionu. Otevřená bude brzy také veřejná sbírka. Velkou pomoc může učinit každý z nás. Koupí lístku na benefiční koncert, který se koná 7. října v třebíčské Pasáži. V premiéře zde bude uveden film o Barevném světě, který připomene 15 let dosavadního úspěšného fungování. Na starosti všedního dne pomůže zapomenout úžasný koncert zpěvačky Nadi Válové. V průběhu večera se také uskuteční prodejní výstava obrazů, které namalovali klienti Barevného světa, a v plánuje je také dražba zajímavých předmětů. Veškerý výtěžek půjde na zachování pracovních míst pro handicapované. „Na koncert se moc těším a věřím, že se nám společnými silami podaří Barevnému světu pomoci. Jsou součástí našeho města a dělají pro společnost mnoho dobrého. Moji podporu mají jistou,“ potvrzuje starosta Třebíče Pavel Pacal, který společně se senátorkou Hanou Žákovou převzal nad benefičním koncertem záštitu.